изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-05-08 @ 23:56 EEST
ЧУЖДЕНЦИ ИЗУЧИХА ТЪНКОСТИТЕ НА ДОБРУДЖАНСКИТЕ ХОРА    
КултураОколо 50 чужденци от цял свят изучиха тънкостите на автентични добруджански хора от района на село Житница.





 Това се случи в рамките на традиционния Български фолклорен танцов и музикален семинар, който се проведе от 31 юли до 6 август в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство (АМТИИ) в Пловдив.
Двама от най-големите майстори на добруджанските танц и музика – Ангел Сербезов и Стефан Георгиев, изнесоха уроци в последните два дни на семинара.
В часовете се включиха любители на музикално-танцовата ни култура от Холандия, Германия, Швеция, Израел, Япония, САЩ, Канада, както и българи, които живеят от дълго време в чужбина. Всички те се докоснаха до самия извор на българския фолклор и усвоиха автентичните добруджански хора по-добре от мнозина българи.
Целта на фолклорния семинар в Академията е да даде възможност на любителите на българската култура и традиции да се докоснат до изпълнители от фолклорни региони, които са отдалечени от по-големите градове.
Ангел Сербезов и Стефан Георгиев представиха автентични хора от района на село Житница, които могат да бъдат видяни в репертоара на представителен танцов ансамбъл за изворен фолклор „Житен клас”, чийто ръководител е Маестро Сербезов.  Стефан Георгиев бе приготвил специална изненада за участниците в семинара – изпълнение на няколко хора на автентична хармоника.
Общо 9 добруджански хора научиха участниците във фолклорния семинар, сред тях Данец, Опас, Панделаж, Ръка, Сборенка, Ляса, Дьортаяк, Повлекана, Добруджански ръченик.
На 7 август голяма част от участниците в семинара посетиха Трета сцена на събора в Копривщица, за да наблюдават и заснемат представянето на ансамбъл „Житен клас” на събора. НДТ
 


Сходни връзки

ЧУЖДЕНЦИ ИЗУЧИХА ТЪНКОСТИТЕ НА ДОБРУДЖАНСКИТЕ ХОРА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.15 секунди