изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 06:44 EEST
НАКРАТКО ПО СВЕТГА    
По света
  • ЯДРЕН реактор беше рестартиран вчера сутринта в Япония повече от четири години след трагедията от 2011 г. във Фукушима, която доведе до спирането на всички централи в страната от септември 2013 г. Реактор 1 на централата Сендай, на 1100 км югозападно от Токио, в префектура Кагошима, беше рестартиран в 10,30 ч. местно време (01,30 ч. по Гринуич), съобщи говорител на компанията "Кюшу Електрик Пауър" - КЕПКО (Kyushu Electric Power).


Ядрото ще влезе във верижна реакция от 23,00 ч. (14,00 ч. по Гринуич) и от петък ще започне да генерира електроенергия, която ще бъде пусната в търговска експлоатация от началото на септември.
  • ГУБЕРНАТОРЪТ на щата Колорадо Джон Хикънлупър обяви извънредно положение след разлива на над 11 милиона литра потенциално токсична отпадъчна вода от изоставена златна мина в местни потоци. Разливът е достигнал и съседния щат Ню Мексико. Хикънлупър обяви, че заповедта позволява да се отпуснат около 500 000 долара от щатски фонд за реакция на разлива, който бе предизвикан неволно миналата седмица при инспекция от екип на федералната агенция за защита на околната среда.
  • АМЕРИКАНСКИ изтребител Ф-16 се разби в гора в южната германска провинция Бавария, но пилотът е успял да катапултира и е понесъл само леки наранявания. Властите отцепиха достъпа до мястото на катастрофата близо до Енгелмансройт в Северна Бавария. Полицията не съобщи причина за катастрофата. Според местна телевизия тя е предизвикана от повреден двигател.
  • ДВАМА посетители са убити и един е сериозно ранен при нападение с нож в магазин на ИКЕА в шведския град Вестерас, на около час път западно от столицата Стокхолм. Полицията е получила обаждане за нападението около обед. Служителите заварили един мъж и една жена с прободни рани. Двамата по-късно починали. Трети посетител бил тежко ранен. Полицията е задържала мъж, заподозрян за убийствата.
  • ДВАМА жители на македонския град Кавадарци извършиха дързък обир посред бял ден. Жертва на обирджиите е било маймунчето Лука от Зоологическата градина на Скопие. То било откраднато в понеделник между 17.00 и 17.30 часа. Крадците пробили мрежата и успели да примамят Лука, който е от вида павиан. Благодарение на бързите действия на полицията, а също на помощта от будни граждани, маймунчето е било открито, а злосторниците са арестувани.

 


Сходни връзки

НАКРАТКО ПО СВЕТГА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди