изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 00:31 EEST
"АЛБЕНА" АД: МОРСКИТЕ ПЛАЖОВЕ ТРЯБВА ДА СА КЪМ МИНИСТЕРСТВОТО НА ТУРИЗМА    
Туризъм Скандал в Асоциацията на концесионери на плажове бе предизвикан от фалшиво писмо, изпратено от председателя, без съгласието на членовете. В знак на несъгласие най-голямата туристическа компания у нас „Албена“ АД прекрати членството си. Последваха я шестима концесионери на варненски плажове

„Албена“ АД прекрати членството си в Асоциацията на концесионери на плажове заради излязла невярна информация и фалшиво писмо от асоциацията, и, респективно отказ от председателя за публично опровержение, научи НДТ. Дружеството бе последвано от концесионерите на шест варненски плажа, които също прекратиха членството си в асоциацията, - "Св.Св.Константин и Елена холдинг"АД, "Фамилия" ЕООД, "Алея първа"АД, "Камбана"ЕООД, "БГГ" ЕООД,  "Лазурен бряг 91" ЕООД. Управителния съвет на асоциацията напуснаха и трима от седемте членове - Руслан Йорданов, Добринка Митева и Андрей Василев. Поради това председателят Иво Стефанов свиква извънредно заседание на Управителния съвет на 20 август.
За фалшивото писмо членовете на асоциацията научили от публикация в медиите.
То е адресирано до премиера Бойко Борисов с копие до председателя на Народното събрание Цецка Цачева. В него се казва: „Обръщаме се към вас обезпокоени от постигнатото съгласие концесиите на плажовете да преминат от Министерството на регионалното развитие и благоустройството към Министерството на туризма“ Твърди се, че изваждането на процедурите от МРРБ ще бюрократизират изключително много процедурите по изваждане на концесии. „Недоумение буди взетото решение и спиране на процедурите в МРРБ, поради преместване в Министерството на туризма. Членовете ни са обезпокоени от факта, че в края на 2015 г. изтичат част от сключените концесионни договори, а МРРБ все още не е стартирало подготвителни действия. В заключение се заявява: „Категорични сме в нашето искане Министерство на регионалното развитие и благоустройството да остане компетентния орган за предоставянето на концесии на морските плажове“.
Оказва се обаче, че въпросното писмо никога не е било разисквано на заседание на УС на Асоциацията на концесионерите на морски плажове и не е било вземано решение да се излиза с искане МРРБ да остане компетентния орган за предоставянето на концесии на морски плажове. Това става ясно от писмо, изпратено от изпълнителния директор на „Албена“ АД Красимир Станев до министъра на туризма Николина Ангелкова. Освен това, на 10 август, на среща на концесионерите, е поставено категорично искане председателят на Асоциацията Иво Стефанов да излезе с опровержение, че това писмо не е излизало от асоциацията, което той е отказал.
„В резултат на това „Албена“ АД излезе с решение, че няма място в АКОМП, след като председателят й твърди, че не е писал писмото и в същото време отказва да го изтегли, изразявайки становище, което не е на асоциацията“, пише още изпълнителният директор на най-голямата туристическа компания у нас.
„Като дългогодишен и изряден концесионер смятаме, че е необходимо компетентният орган за предоставяне на плажовете на концесия или под наем да бъде Министерството на туризма. За да гарантира оптималното използване на наличните природни и антропогенни ресурси, за постигане на стратегическите си цели по отношение на туризма, Министерството следва да поеме контрол и, респективно, отговорност за стопанисването на ключовия ресурс за развитието на туризма у нас – ски пистите и плажната ивица на морските курорти. До този етап контролът върху плажовете се реализираше от МРРБ, което е министерство с широки правомощия, но с екип, който се грижи за регионалното развитие. И, ако регионалното развитие е възможно чрез полагане на усилия за развитието  на всички общини и сектори, то развитието на туризма без плажовете, е невъзможно. Хо тази причина, изнасянето на управлението на морските плажове в структура, пряко отговорна за развитието на туризма, е основна предпоставка за успешната мисия на Министерството на туризма“, посочва в писмото си Красимир Станев.
 „Крайбрежната плажна ивица е особен, основен ресурс на държавата, който се използва за курортно лечение, профилактика, спорт, туризъм, почивка и развлечения, и е ресурсът, от който зависи летният туризъм по българското Черноморие, поради което двете страни – държава и бизнес, трябва да обединят усилията си и да работят заедно за опазването и развитието на българското Черноморие, и за повишаване качеството на предоставяните услуги на почиващите. В тази връзка, единственият начин за устойчивост и ефективност на туристическата дейност по Черноморието, е да се възприеме световният възглед за туристическия продукт, като представляващ съвкупност от стоки и услуги, които, от една страна, са резултат от производствената дейност на туристически и други предприятия, а от друга – и от различни блага, които не са плод на човешкия труд и са привидно безплатни – слънце, вода, красиви пейзажи, културни и исторически забележителности, които също имат значение за реализиране на приходите от туристическия продукт“, се казва още в писмото на изпълнителния директор на „Албена“ АД, който посочва и други конкретни причини защо морските плажове трябва да се управляват от Министерството на туризма.
Според него, създаването на Министерството на туризма е първата крачка в регламентирането на единен държавен орган с по-широки, по-експертни и по-големи правомощия за постигане на устойчиво развитие на туристическия продукт в България. В най-кратък срок министерството, за да постигне своите цели, следва да надгради наличната експертиза и се снабди с всички  механизми за контрол върху всички дейности, определящи устойчивостта на туризма. Според К. Станев, чрез повишения си капацитет Министерството на туризма в много кратки срокове ще се утвърди , като ефективен орган за развитие на туризма, тъй като по-активно ще партнира с местния туристически бизнес, местната общност и местната власт за развитието на туристическата конкурентноспособност на регионите. Преминаването на управлението на морските плажове от МРРБ  към МТ е напълно възможно и няма да е прецедент, посочва още той. Според него, преминаването на управлението на морските плажове от МРРБ към МТ ще даде възможност да се промени политиката на тяхното обозначаване – от обект на концесия към важен сегмент от общия туристически продукт, като място на което се предлага туристическа услуга. „Определянето на морските плажове като места за предлагане на туристическа услуга ще даде възможност за прецизиране на изискванията при стопанисването и управлението на различните видове плажове, по-справедливото разпределение на икономическата изгода между концедента и концесионера и постигането на социално приемлива цена на услугите, предоставена в различните групи плажове. Това ще стимулира туристическия бранш у нас и, в крайна сметка, ще допринесе за устойчивост на туристическия продукт, категоричен е Красимир Станев. НДТ


 


Сходни връзки

"АЛБЕНА" АД: МОРСКИТЕ ПЛАЖОВЕ ТРЯБВА ДА СА КЪМ МИНИСТЕРСТВОТО НА ТУРИЗМА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди