изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 18:50 EEST
В ГАЛЕРИЯТА СЕ ОТКРИВА ЮБИЛЕЙНА ИЗЛОЖБА НА ТОДОР БАЛЕВ    
КултураВ четвъртък от 18 часа в Художествената галерия в Добрич се открива изложба на художника Тодор Балев по повод 80-годишнината му.

Тодор Балев е  роден на 18.02.1935 г. в с. Хаджилар, Румъния. Завършва Художествена гимназия в София, а от 1958 до 1962 г. е учител в Генерал Тошево. До 1964 г. работи във в. ”Добруджанска трибуна”, а по-късно през същата година - в Художествената галерия, като е посветил много сили и време за събиране на първата сбирка от картини, с което се слага началото на художествения фонд на галерията.
През 1974 г. завършва Художествена академия – София, специалност „Живопис” при проф. Панайот Панайотов. След дипломирането си работи в Добрич: в „Кинефикация”; методист по изобразително изкуство към Окръжен съвет за изкуство и култура; преподавател в СОУ „Св. Климент Охридски”. В продължение на 30 години ръководи Школата по изобразително изкуство към Младежкия дом. Художник, учител, педагог, той подарява по-голяма част от времето си на младите таланти, подготвяйки ги да изберат своя път в изкуството. „Школата помогна на много хора и е дала на всеки нещо, което впоследствие се е отразило върху бъдещето му” - казва Балев.
Той е един от основателите на Групата на художниците–Добрич, и участва във всички изложби на Дружеството на художниците, регионалните изложби на добруджанските художници, ОХИ „Земята и хората” и др. Член е на СБХ.
Има много самостоятелни изложби: през 1981 – в Балчик, Тервел, Ген. Тошево, Каварна, Шабла и др., 1983 - в Добрич, 1995 - открива юбилейна изложба в ХГ – Добрич, през същата година участва в международна изложба по случай 50 г. от победата над фашизма в Улм, Германия, 1999 – самостоятелна изложба в Хьорвелзиген, Германия, 2005 – изложби в Добрич.
Тодор Балев е носител на орден „Кирил и Методий” ІІ степен; І-ви клас – квалификация като учител и наградата на община Добрич за 2004 г. за цялостно творчество. През 2005 г., по случай 70-годишнината му, Тодор Балев е вписан в почетната книга на Добрич за изявена педагогическа и творческа дейност в областта на изобразителното изкуство. НДТ


 


Сходни връзки

В ГАЛЕРИЯТА СЕ ОТКРИВА ЮБИЛЕЙНА ИЗЛОЖБА НА ТОДОР БАЛЕВ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.17 секунди