изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 00:25 EEST
Най-опареният от КТБ: Станчо Пантов отказал емисари за цесия, гори с 6 милиона!    
Новини Кой е най-големият балък в очите на хората от драмата с Корпоративна търговска банка? Кой богаташ изгоря с най-много пари? Българинът е петимен за истории от типа "И богатите също плачат". Може би, за да компенсира липсата на социална справедливост. 61-годишният старозагорец Станчо Пантов е сред най-ужилените от фалита на КТБ. Огласеният списък на синдиците на трезора показва, че бизнесменът има да получава от банката 6,233 млн. лв.

На практика Пантов е изгорял с тези пари, защото нито той, нито експертите вярват, че ще получи парите след продажбата на активите на фалиралата банка. "Не се кахъря, Бог дал, Бог взел", отвръща обаче Станчо на всички, които си мислеха, че няма да може да прежали милионите. "Това е мой избор. Имаш възможности, които взимаш, и такива, които загърбваш", заяви пред "Стандарт" Пантов. След затварянето на КТБ десетки емисари идват при него с оферти за цесия. "Отказах им на всички. 25 години съм в бизнеса и доматите не ги ям с колците, както се казва", смее се Пантов. После обяснява защо не се е навил на сделка. "Добре, ще подпиша. Но искат отсрочено плащане, искат да заложа още активи. Казват ми: Сега подписвай, а после ще оправим документите", разкрива бизнесменът.

"Нито един цесионер не видях реален. Всеки от тях искаше единствено да си отсрочи плащането.

Един вид - искат да те излъжат

- хем да си направи цесията, хем да не ти плати нищо", казва мъжът. "Знаеш в каква държава живеем - след това, ако тръгнеш да си търсиш правата, следват обаждания по телефона - внимавай, че имаш деца. Затова не се съгласих", обяснява голготата си Пантов. Цесионерите му предлагали уж да му спасят между 40 и 60 на сто от над 6-те милиона, които му дължи КТБ.

Бизнесменът е убеден, че отнетото днес ще му се върне утре. Фирмата му "Контрагент 35" е една от 7-те големи компании, които доставят електрооборудване за инсталациите високо, средно и ниско напрежение. "Това означава клиенти от Електросистемния оператор, който се грижи за поддръжката на електропреносната инфраструктура в държавата, до най-малките обекти", разяснява Пантов. Той предлага специализирана апаратура за тестване на съоръженията, дружеството му е представител на една от най-големите фирми в света - "Омикрон".

Доставят всички видове изолатори - стъклени, порцеланови, полимерни. "Ние сме най-големият доставчик на измервателни трансформатори средно напрежение, разединители. Сега имаме сключен договор с АЕЦ "Козлодуй" за апарати за разединителна уредба", казва Пантов.

Сам се определя по професия като "енергаджия". 6 години е бил началник на подстанция в Гълъбово в района на трите въглищни ТЕЦ-а "Марица 1, 2 и 3". След това е началник на всички 101 подстанции от Стара Загора през Сливен и Ямбол до Бургас.

Малката преди 20 години фирма "Контрагент 35" сега се опитва да подхване и нов бизнес.

Пантов иска да участва в транспортното строителство на контактната мрежа на новия железопътен високоскоростен участък Харманли-Свиленград. "Това е договор за няколко десетки милиона за 2 години. НКЖИ е направила международна поръчка, спечелена от консорциум от фирми - сдружение "Железопътна инфраструктура", начело с австрийската фирма "Порр-Бау", обяснява Пантов.

Иначе е убеден, че историята с КТБ е нещо, което "даже не си струва човек да си хаби времето".
Съдбата го е научила да посреща различни житейски удари. 26-годишният му син от първия брак и 33-годишната дъщеря страдат от церебрална парализа по рождение. Най-малката му дъщеря от втория брак, която е доведена, завършила съвсем наскоро биология. "Сега се грижа и за тримата, грижа се и за семейството на първата ми съпруга. Това ме държи жив и ме прави непукист към трудностите", казва Пантов.

Получавам удовлетворение от много малки неща. "Влязох в болница. Една жена срещнала майка ми и като разбрала, че ще ми правят сърдечна операция, казала: "Ох, дано нищо не му става, защото дъщеря ми какво ще прави без работа". Може да звучи дори мелодраматично, но

за мен дори подобни думи значат много

казва Пантов, който дава работа на 65 души.

Жена му също работи при него във фирмата и отговаря за европейските проекти и за развитие на продукти.
Тръгва да прави бизнес заедно с брат си Динко. Разликата им е 12 години. Станчо е роден на 16 октомври 1954 г., а Динко - на 6 февруари 1966 г. Детството им минава в родното градче Гълъбово. И двамата завършват електротехникума в Стара Загора. Висшето им образование пак е на едно и също място - дипломират се като инженери във Варна. Баткото избира енергетика, а Динко информационни технологии.

Хобито на Станчо е доста необичайно за повечето родни бизнесмени- чете като луд книги. "Купувам цели поредици - имам абсолютно всички книги на Фредерик Форсайт, Артър Хейли, Робърт Лъдлъм. Още в седми клас в библиотеката имах 6 картона с изчетени книги. Сигурно затова съм здраво стъпил на земята", завършва Станчо Пантов.  http://www.blitz.bg

Вижте пълния списък с кредиторите на КТБ: Целия списък от 173 страници може да прегледате тук
 


Сходни връзки

Най-опареният от КТБ: Станчо Пантов отказал емисари за цесия, гори с 6 милиона! | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди