изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2022-08-14 @ 00:29 EEST
КУЧЕ ВЛАЧИ-ДИРЯ НЯМА: Офшорките отново влизат в играта    
ИкономикаОт 1 януари догодина падат част от рестрикциите пред офшорните фирми за правене на бизнес в България. Те ще могат да участват в банки и застрахователни дружества, печатни медии и др., ако имат до 10% дялово участие в тях. Това предвиждат промени в Закона за икономическите и финансовите отношения с офшорни дружества, публикувани на сайта на Министерството на финансите, съобщава „Труд”.

В момента офшорките и свързаните с тях фирми не могат да участват в 28 дейности - банки, застрахователни и пенсионноосигурителни дружества, мобилни оператори, хазартни игри, печатни медии, социологически агенции. Забранява им се да кандидатстват за концесии и обществени поръчки, да участват в приватизационни сделки, да притежават земи и гори и др.

Рестрикциите не важат само за офшорни фирми с ясни действителни собственици. Затова офшорните участия на местните дружества задължително трябва да се вписват в Търговския регистър.

С промените се въвеждат минимални прагове на базата на т. нар. „квалифицирано дялово участие”, при които забраните няма да важат. „По този начин ще се избегне ситуация, при която поради притежаването на една акция в банка, застрахователно дружество или пенсионноосигурително дружество от дружество, регистрирано в офшорна зона, да се отнеме лиценз за банкова или застрахователна дейност, поради необявяване на данни за действителен собственик”, обясниха от ведомството на Владислав Горанов.

Според финансисти това е правилен ход, но е важно да се определи какво ще е комулативното участие на различни офшорки. Така пет офшорки могат да имат по 8% поотделно, но заедно това прави дял от 40 на сто.

Предвижда се още собствениците на офшорките да не се вписват в Търговския регистър, а към Агенцията по вписванията да бъде създаден нов регистър за целта. Информация от него ще се дава при поискване само на дружества, в които участват офшорки, а също и на НАП, ДАНС, БНБ, КФН и други компетентни органи. http://www.blitz.bg
 


Сходни връзки

КУЧЕ ВЛАЧИ-ДИРЯ НЯМА: Офшорките отново влизат в играта | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2022 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди