изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 10:39 EEST
Първият англичанин, заселил се в Кресна: Не мога да си представя как българите живеят с 250 лева пенсия! Това е смърт!    
НовиниНе мога да си представя как българите живеят с 250 лева пенсия! Това е смърт, заяви първият англичанин, заселил се в Кресна, в интервю за struma.bg.

Ендрю Мок Хаузли е роден на 18 февруари 1962 година в английския град Феликс Стоун. Образование получава в областта на историята, политиката и човешките ресурси в университета на град Ланкастър. Работил е в Ипсуич и Лондон във фармацевтичната фирма "Байер". От 2013 година е в България, живее в Кресна, където има апартамент, купил си е и една стара къща в струмянското село Горна Рибница, високо в Малешевска планина.

Ендрю е бил в много държави. Преди да дойде тук, знаел, че има държава България, но познанията му стигали само до там. През 2013 г. се озовал в София, но му се приискало да иде на по-тихо място и си купил апартамент в Кресна.

Къщата си в Горна Рибница определя като чудо - старинна, изградена само от камък и дърво. "Селцето е като жива приказка, има голяма история. Бъдещето му обаче май не се вижда. Останали са да живеят само двама души, с мен трима. Гледам Горна Рибница сега - напуснати къщи и имоти, обезлюдено, и си го представям преди сто и повече години, когато тук са действали църкви, имало е училище, хората са се женили, създавали са деца, празнували са", споделя той.

На въпрос как вижда хората в Кресна, Ендрю отговаря: "Добри, естествени, сърдечни, отзивчиви, състрадателни. Животът им обаче е беден, но не откъм духовност, а откъм доходи, осигуряващи им по-добър стандарт. Малко се работи примитивно. Като че техническата революция още не е навлязла и се ползват мотики като оръдия на труда, докато в Англия това е било, но преди 200 години. В Кресна се живее по-общително. В Англия хората са по-отчуждени, всеки знае своята територия и не се бърка в чужда. Трудно ми е все още да си представя как тук се живее примерно с 500 лева месечна заплата, а пък пенсионер с 250 лева пенсия. В Англия това си е гладна смърт".

Англичанинът разказва, че се е научил да си попийва тук. Най-често консумира керацуда - "едно пивко бяло вино". От време на време пие и ракия, но с вода и лед, тъй като е много твърда. "Над 50 градуса е и мисля, че с право в Европейския съюз са я приели за български патент", казва той.

Природата край Кресна Ендрю описва като оазис от Средиземноморието - "две планини, чудна речна долина, дървета още от времето на терциера". Англичанинът обаче изказва и едно съжаление: "Докато горе из Пирин има маркирани маршрути и туристът може да ги ползва, то в околностите на Кресна, където са националният резерват "Тисата", природните забележителности Буйна, Кучкарника, Мело и още международният европейски път на прелетните птици Виа Аристотелис и какви ли не други чудеса, за съжаление не могат да се ползват свободно поради липса на маркирани пътеки. Мисля, че осигуреният достъп до тях би бил и икономика за района."  http://pik.bg

 


Сходни връзки

Първият англичанин, заселил се в Кресна: Не мога да си представя как българите живеят с 250 лева пенсия! Това е смърт! | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди