изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 03:58 EEST
ГРИША ГАНЧЕВ ЩЯЛ ДА СТРОИ ГОЛФ ИГРИЩЕ, ЗАЕДНО СЪС СКАНДАЛНИЯ МАДЖУРОВ    
НовиниГриша Ганчев, който си върна наскоро 84 декара дюни край Шабла, гласи нова измама, пише "Уикенд". Той планирал да ги превърне в голф игрище. Любопитно е, че тези планове чертаел заедно със скандалния бизнесмен Пламен Маджуров, който бе осъден заради опита да открадне апартаменти на руската поп звезда Филип Киркоров в комплекса „Слънчев ден”. Съдружието между Гриша Ганчев и Пламен Маджуров е регистрирано през 2006 г.

Тогава Ловешкият окръжен съд вписва акционерното дружество „Литекс България", което щяло да изгражда и експлоатира голф игрища и спортни терени, да върти търговия с имоти и т.н. Дружеството е с капитал от 50 000 лв., а Пламен Маджуров е негов изпълнителен директор. Отлично запознати разкриват пред „Уикенд", че той е бил само подставено лице на руснаци, които не са искали по никакъв начин да се афишират в България.
Според Търговския регистър Гриша Ганчев и Маджуров, респективно тайнствените руснаци, които е представлявал, са управители и съдружници с равни дялове в „Литекс България". Идеята им е била да инвестират 100 милиона евро в строежа на голф комплекс край Шабла, пише още изданието.
Година преди да основат общата фирма, Гриша Ганчев вече е завъртял схемата със заменката на имотите. На 3 юни 2005 г. той получава два терена - от 76 хил. кв. м и от 103 хил. кв. м на самия морски бряг край Шабла. Тези девствени плажове с пясъчни дюни са придобити от фирма на Гриша Ганчев чрез замяна на 664 декара гори в Стара планина. Цената на имотите край морето и в горите е уж еднаква - малко над 487 хил. лева, въпреки че стойността на горите е доста по-малка, казват запознати с пазарната им стойност.
Освен тези земи, обаче Гриша Ганчев продължава да разширява крайморските си владения.
След като започва общия бизнес с Пламен Маджуров, следващата стъпка е да привлекат и общината в Шабла. Речено-сторено, общото дружество с морския град е наречено „Шабла голф-Езерец". Шабла дава 1200 декара земя и получава едва 35% от фирмата, ще гради светлото туристическо бъдеще в едно от последните оцелели от презастрояване кътчета по черноморския бряг. При посещение в конезавод в балчишко село Гриша Ганчев дори гордо обявява, че ще инвестира 40 млн. лв. в бъдещия голф комплекс.
През 2008 г. обаче отношенията между съдружниците Ганчев и Маджуров се изострят. Стига се до съдебни разправии, чрез които изясняват кой какви акции притежава. В съда се вадят доказателства, че Маджуров е сключил договор за залог с някой си Виталий Черепанов, шеф на фирма, регистрирана в Либерия. Защо е направил това и дали не е било част от предварителни уговорки, не е ясно. В крайна сметка съдът отсъжда в полза на Гриша Ганчев. Пламен Маджуров изхвърча от общата фирма, а запознати с казуса твърдят, че така Гриша Ганчев ловко се е разделил и с руснаците, които са били истинските съдружници във фирмата.
След като гръмва скандалът с откраднатите апартаменти на Филип Киркоров, компанията на Ганчев и Маджуров е обявена в ликвидация.
Плановете за голф комплекса са прехвърлени на други фирми на Ганчев. В същото време държавата започва да прави плахи стъпки да си върне пясъчните дюни край Шабла. Едва през 2013 г., тоест 8 години след като заменките са факт, започва дело.
Окръжният съд в Добрич отнема от Ганчев 84 декара дюни. Наскоро обаче Апелативният съд във Варна ги върна обратно на бизнесмена. Това решение скандализира много хора, особено еколози, които са категорични, че върху въпросните декари наистина има дюни, а не земя. Официалната експертиза, приета от съда, обаче е решила, че дюни могат да се забележат само в един от имотите. Разбира се, това не е краят на историята. Очакванията са развръзката да бъде на следващата инстанция - във Върховния касационен съд.
Пламен Маджуров навремето работил като военен пилот. След като приключил с летателната си кариера, започнал да работи с руснаци и украинци. Стартирал в бизнеса със скраб и желязо, отворил луксозен офис в „Бояна". Преди година той беше осъден на 5 години заради откраднатите апартаменти на Филип Киркоров. БЛИЦ/НДТ


 


Сходни връзки

ГРИША ГАНЧЕВ ЩЯЛ ДА СТРОИ ГОЛФ ИГРИЩЕ, ЗАЕДНО СЪС СКАНДАЛНИЯ МАДЖУРОВ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди