изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 08:10 EEST
В ГЕН. ТОШЕВО БЕ ПОЧЕТЕНА САМОЖЕРТВАТА НА ЛЕТЦИ-ГЕРОИ    
Общество На вчерашния ден – 27 август, преди 29 години в небето над Генерал Тошево се развива страховита драма, която завършва със стотици спасени човешки животи, благодарение на героичната саможертва на военните летци капитан-инженер Венко Савов и старши-лейтенант Йордан Тенчев. На този ден през вече далечната 1986 година двамата пилоти участват в учебен полет над града. Самолетът им е учебно-боен МиГ-21УМ.

По време на полета обаче той аварира в прости метеорологични условия, в момент на изпълнение на атака по въздушна цел на малка височина. Разбирайки за тежката повреда на самолета, авиаторите са имали не повече 7-8 секунди, за да вземат решение, как да постъпят – дали да спасят себе си като катапултират и оставят самолета да се разбие в града или да изведат машината извън пределите на Генерал Тошево, спасявайки стотици човешки животи, но жертвайки своите собствени. Следвани от своя войнски дълг и висок морал двамата решават да вложат всичките си усилия в това да изведат повредения самолет извън града и да не позволят той да се разбие в покрайнините и обувния цех, в който по това време работят над 300 души.
В памет на загиналите летци, на лобното им място вчера беше отбелязана 29-годишнината от героичната им гибел. Пред паметника на летците-герои бяха поднесени венци и цветя. На церемонията присъстваха представители на общинската администрация, ученици и признателни граждани. Кратко слово пред децата от Центъра за работа с деца изнесе зам.-кметът на общината Георги Георгиев.
През 1996 година в близост до лобното мястно на летците е издигнат паметник с подарено от поделението в Балчик крило от боен самолет. През 2000 година летците-герои посмъртно са обявени за почетни граждани на Генерал Тошево. В знак на признателност техните имена носят и две улици в града.
Венко Савов е роден на 6 август 1952 г. в Горна Оряховица. Старши пилот първи клас. През 1985 г. е завършил квалификационен курс във военната академия “Юрий Гагарин” в Москва. През август 1986 г. е назначен като щурман в поделението в Балчик.
Йордан Тенчев е роден на 11 януари 1960 г. в Монтана. Старши пилот втори клас. През 1985 г. е изпратен в поделението в Балчик. НДТ
 


Сходни връзки

В ГЕН. ТОШЕВО БЕ ПОЧЕТЕНА САМОЖЕРТВАТА НА ЛЕТЦИ-ГЕРОИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди