изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2022-08-14 @ 00:13 EEST
РУМЪНСКИТЕ ИНДУСТРИАЛНИ ПАРКОВЕ СЕ ПРЕДСТАВИХА ПРЕД БИЗНЕСА В ДОБРИЧ    
ИкономикаДа се обсъдят възможностите за бизнес и коопериране между България и Румъния бе целта на срещата на бизнесмени от област Добрич с представители на Асоциацията на индустриалните, технологични и научноизследователски паркове и бизнес инкубатори в северната ни съседка. Форумът бе организиран от Търговско-промишлената палата в Добрич.

Румънската делегация бе водена от Йоан Унгореян - директор на индустриалния парк в Мангалия.

Председателят на Асоциацията Емил Мунтян е и главен директор на индустриалния парк в град Куджир, близо до Алба Юлия.
Той съобщи, че през 2002 г. е приета законовата рамка за сформиране на бизнеспаркове в Румъния, като подчерта, че румънският бизнес все още е в самото начало.
Индустриалните паркове се координират от фирма, която е административна единица. Тя предлага на различни бизнесмени да използват  помещения и външни площи, за да развиват бизнес. Предлага им и помощ в логистична насока. Тази административна единица има задължение да предостави на разположение на бизнесмена площи и цялата инфраструктура, която притежава, за да започне развитие на бизнеса му – ток, вода, газ, телекомуникации, пътища.
В Румъния функционират около 65 индустриални парка, което на фона на други европейски държави, като Чехия и Унгария, където има по около 200, е малко. Те обаче са показали, че идеята за бизнеспарковете работи и за този кратък период в румънските паркове са създадени над 100 000 работни места, посочи Емил Мунтян.
Асоциацията е неправителствена организация, която се занимава с модернизиране и добавяне на нови възможности към законодателната рамка въз основа на реалното функциониране на индустриалните паркове. Той посочи,че част от парковете в Румъния са публични, като те са основани от общински съвет или областна администрация, или частни, при които в основата стои частна инициатива.
В парка в Куджир работят над 40 индустриални фирми, които генерират над 800 работни места. Сферата им на дейност е основно преработка на промишлени стоки. Много от  фирмите са подизпълнители на компании от автомобилната индустрия, като един от най-новите членове е „Мерцедес - Даймлер Крайслер“.
В индустриалният парк в Мангалия участват 20 фирми, които осигуряват 248 работни места, които работят основно като подизпълнители на корабостроителницата в Мангалия. Разполага с около 90 декара свободни площи, които се предоставят на цена от 0,15 евро на квадратен метър за месец.
В момента Асоциацията има 22 членове - в Букурещ, Брашов, Дъмбовица, Горж, Прахова, Гюргево, Хунедоара, Констанца, Яломита, Ботошани, Алба, Муреш. НДТ
 


Сходни връзки

РУМЪНСКИТЕ ИНДУСТРИАЛНИ ПАРКОВЕ СЕ ПРЕДСТАВИХА ПРЕД БИЗНЕСА В ДОБРИЧ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2022 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди