изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 06:07 EEST
ВЪВЕЖДАТ КАТЕГОРИЗАЦИЯ НА ПЛАЖОВЕТЕ    
Туризъм Пазарът с Русия е изключително зависим от това какво казва президентът на Руската федерация, заяви министърът на туризма в Балчик

Наредбата за изискванията към местата за настаняване и заведенията за хранене и развлечения е приета и има шестмесечен срок да се приведат обектите в съответствие. Това обяви в Балчик министърът на туризма Николина Ангелкова на нарочна среща в администрацията с представители на туристическия бранш. Тема на дискусията бе отминаващият летен сезон, както и да се посочат теми за обсъждане и проблеми за решаване за сезон '2016. В срещата участва и областния управител д-р Маргарита Новоселска.
Министърът подчерта, че за дребния бизнес облекченията са максимални, а за висококатегорийните хотели изискванията са завишени. Подготвя се наредба за сертифициране на балнеоцентровете, изграждането на единен онлайн туристически регистър на настанените лица, работи се и по наредбата за водното спасяване.
Тази седмица ще бъде представен предварителният проект на концепцията за стопанисването на плажовете, които ще се категоризират по функционален признак.Той ще бъде обсъждан от браншовици до края на септември. Предвижда се за всеки плаж да  има различни правила. Защото сега се вижда, че те не могат да бъдат отдавани под наем. По справка на МРРБ от 209 плажа, отдадени са 95. „Ще целим с нашата концепция за крайния потребител чадърът да е на минимална цена или на нулева“, каза министърът. Тя съобщи, че е разработена и цялостната концепция за достъпа до плажа и до паркингите. Тя предвижда засилване на превенцията чрез увеличаване на глобите. При изготвянето на концепцията са проучени добрите практики на страните от ЕС и най-вече на Турция, която е нашият основен конкурент.
Стратегията за рекламата през 2016 г. също се променя, съобщи Николина Ангелкова. Залага се на онлайн реклама и дигитален маркетинг. Това означава увеличаване на журналистическите турове и на туровете за туроператори. Те ще бъдат повече от 100. Изготвя се стратегически партньорства с големите туроператори, както и с нискотарифни авиокомпании, особено с тези от Турция. Намалява се участието в телевизиите.
„За съжаление, през 2016 г. за министерството на туризма годината ще бъде нулева откъм европейски средства. Ще се разчита основно на бюджетни средства и трансгранични програми“, посочи министър Ангелкова.
Тя съобщи още, че се изготвя инвестиционна карта за привличане на инвестиции. „Получихме различни предложения от общините, включително и такива за големи инвестиционни проекти. Министерството на туризма ще съдейства за улесняване на административните процедури за инвестициите“, поясни тя.
Единна система за туристическа информация ще бъде въведена от догодина, така че данните за настанените туристи ще се събират онлайн в реално време. По думите на министъра, се подготвя споразумение с Министерството на вътрешните работи и ще бъде изграден общ софтуер за регистрациите. Единната система за туристическа информация ще заработи след промени в Закона за туризма.
По повод притесненията на браншовици за изгубените руски пазари, тя коментира: „Пазарът с Русия е изключително зависим от това какво казва президентът на Руската федерация. Сами виждате, че това, което липсва тук, са държавните служители и техните деца. Ще информираме и президента Путин. Поканила съм за разговор председателя на агенцията по туризма на Руската федерация, който е с моя ранг, но аз не мога да диктувам на президента. Проблемът не е от определени действия или бездействие на българската държава”, заяви министър Ангелкова. И изрази надежда догодина този проблем да го няма.
Министърът заяви, че ще бъде обърнато внимание на Министерството на отбраната, след като туроператори и хотелиери се оплакаха на срещата, че провеждането на военни учения край Балчик и Шабла в пика на сезона нарушава комфорта на туристите. Представители на бранша поискаха и най-после да бъде решен въпросът с двете каси за продажба на билети в архитектурно-парковия комплекс "Двореца" в Балчик. НДТ
 


Сходни връзки

ВЪВЕЖДАТ КАТЕГОРИЗАЦИЯ НА ПЛАЖОВЕТЕ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 1.44 секунди