изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 18:37 EEST
Метеоролози: Феноменът Ел Ниньо набира мощ и ще е незапомнено силен тази година    
Времето Протичащото в момента климатично явление Ел Ниньо вероятно ще е едно от най-силните, регистрирани досега, посочва Световната метеорологична организация (WMO), цитирана от BBC News. Феноменът се наблюдава, когато водите на Тихия океан се затоплят твърде много и предизвиква промени в климатичните модели по целия свят.

Учени допускат, че Тихият океан може да се затопли с 2 градуса по Целзий повече от обичайното. Според метеоролозите в момента Ел Ниньо набира мощ, а пикът му се очаква в края на годината.

Най-силно проявилият се Ел Ниньо е регистриран през 1997-98 година. Феноменът е надхвърлил значително нормите и през 1972-73, както и десетилетие по-късно през 1982-83 година. “Моделите и експертните оценки предполагат, че температурата на повърхностните води в източно-централната част на тропическата зона на Тихия океан вероятно ще се увеличи с повече от 2 градуса по Целзий над средните стойности, поставяйки феномена Ел Ниньо сред четирите най-мощни от 1950 година насам”, се казва в изявление на Международната метеорологична организация.

Ефектът върху глобалния климат се очаква през следващите шест до осем месеца. Явлението може да промени обичайните климатични модели в различни части на земното кълбо, предизвиквайки тежки суши в някои райони на Азия и в същото време наводнения в области на Северна Америка. Ел Ниньо може да доведе до наводнения на Сомалийския полуостров и засушавания в Южна Африка. Климатичното явление влияе и на южноазиатския мусон, допълва BBC News, цитиран от "Фокус".

Рибарите, изкарващи прехраната си във водите на Тихия океан край бреговете на Перу и Еквадор познават Ел Ниньо от столетия, се посочва в материал на Националната космическа агенция на САЩ (NASA). На всеки между три и седем години по време на месеците декември и януари рибата в крайбрежните води изчезва и те остават без поминък.

Южноамериканските рибари са дали на явлението името Ел Ниньо, което на испански означава “момче”, тъй като феноменът се проявява във времето, когато се отбелязва раждането на детето Исус.  http://www.blitz.bg

Климатолог предсказва: Европа ще преживее най-тежката зима в историята си
Ще се радваме на циганско лято и мека зима
Времето се характеризира с все повече екстремни явления, смята професор от БАН
Очаква ни хубава и топла пролет
Руски учени алармират: Цунами ще заличи САЩ на 21-23 август!
 


Сходни връзки

Метеоролози: Феноменът Ел Ниньо набира мощ и ще е незапомнено силен тази година | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди