изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-05-11 @ 08:34 EEST
„ЖИВОПИСНА БЪЛГАРИЯ. БЪЛГАРСКИ ЛИТЕРАТУРНИ МАРШРУТИ” В ДОБРИЧ    
КултураПътуващата конференция „Живописна България. Български литературни маршрути” ще гостува в Добрич на 16 и 17 септември. Тя се осъществява под егидата на  вицепрезидента Маргарита Попова.

Участниците в международната пътуваща конференция „Живописна България. Български литературни маршрути” знаят защо, знаят и отговорите на десетки други любопитни въпроси, тъй като са сред (по)читателите и познавачите на българската литература. Те са  студенти по славистика в университетите на Атина, Киев, Варшава, Виена, Петербург, Пловдив, Страсбург, София и Хайделберг. На фокус в техния проект за „литературни пътешествия” е БЪЛГАРИЯ. Целта им е да покажат на сънародниците си, че академичното знание е приключение, че е удоволствие да знаеш, да си чел, но само споделеното знаене е успешно знание.
Конференцията е под  егидата на вицепрезидента Маргарита Попова, подкрепя се  от участващите университети, от общините и представители на частния бизнес. Програмата ѝ стартира на 13-ти септември от 10. 00 часа в Централната сграда на БАН.  Работните групи (преподавател и избрани от него студенти и докторанти) са създали свои оригинални туристически маршрути, които представят атрактивни аспекти на българската култура. Задължителен елемент е маршрутите да са реално осъществими като логистика. Беседите към тях са развити на съответните чужди езици, за целите на конференцията обаче са преведени на общия за всички участници български език.
Работните сесии са открити за посетители. Интензивната програма на конференцията – 28 участници, 15 маршрута, описващи траектории от Видин до Странджа, от Широка лъка до Трявна… – подсказва най-важната амбиция: Вазовата „Живописна България” и Йовковата Добруджа търсят и днес своята модерна многоезична визия.
И докато групите на проф. Липчева от Виенската славистика, на д-р Г. Банов от Атинския университет или на доц. Златанов от Хайделберг представят своите туристически маршрути и се състезават за „най-успешния литературен портрет на България”, представителите на туристическия бизнес по места ще имат своя шанс да се запознаят с академично подготвени, креативни млади хора.
На 19-ти септември екипът на конференцията гостува на Вицепрезидента, за да разкаже както за постигнатото, така и за следващите етапи на проектната си дейност. НДТ


 


Сходни връзки

„ЖИВОПИСНА БЪЛГАРИЯ. БЪЛГАРСКИ ЛИТЕРАТУРНИ МАРШРУТИ” В ДОБРИЧ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди