изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 06:53 EEST
НАД 82 МЛН. ЛЕВА ЕВРОПЕЙСКИ СРЕДСТВА СА ИНВЕСТИРАНИ В ДОБРИЧ    
НовиниТова посочи кметът Детелина Николова, която вчера отчете третия си мандат

На пресконференция кметът на Добрич Детелина Николова отчете третия си мандат. Стъпихме върху добра основа, създадох екип, планирах вярно. Беше трудно, попаднахме във време на стагнация и силна икономическа криза. Това не ни спря да направим добра финансова политика и да останем стабилни, за да можем да доведем възможностите в правилната посока Удовлетворена съм, каза Детелина Николова. По думите й, той е бил различен от предишните два. Отличавал се е с по-голямото гражданско участие, с повече критика от страна на гражданите, която в голяма степен е била градивна, а също и с по-голямата динамика на работа по отношение на изпълнението на проектите по оперативните програми. Николова допълни, че оценка на работата на екипа ще дадат гражданите.
В отчета си тя подчерта, че, макар и в условията на финансова и икономическа криза през мандат 2011–2015 г. Общината запази своята финансова стабилност. Дългосрочният кредитен рейтинг bgAa2 доказва стабилна перспектива и много нисък кредитен риск. Краткосрочният рейтинг bgP-1 дава оценка за много добра способност на Общината за своевременно изплащане на краткосрочни задължения. През мандата бе облекчен достъпът на гражданите до информация за дължимите местни данъци и такси, въведени нови начини за плащане – по интернет и на ПОС терминал.
Като една от основните и най-важни дейности през мандата кметът посочи развитието на инфраструктура. През мандата в нея са вложени над 70 милиона лева.
Най-значимият проблем е остарялата водопроводна система на града и ежедневните аварии. „Имаме разработен проект за цялостна рехабилитация на водопроводната мрежа, но проблемите в ОП „Околна среда“, свързани със спирането действието на оперативната програма през февруари 2012 г., както и промените в критериите на Европейската комисия за развитието на ОПОС в България са причини, които не дадоха възможност да стартира нашия проект. Радваме се, че сега сме в числото на ранните проекти и ще можем да направим всичко възможно, за да подобрим именно тази инфраструктура“, каза Д. Николова. Тя посочи, че ежегодно се извършва подмяна на най-проблемите участъци от ВиК – мрежата.
През мандата за първи път на едни от най-натоварените кръстовища са  изградени кръстовища с кръгово движение. Община Добрич успя да внедри съвременно енергоефективно улично LED осветление със средства от фонд „Козлодуй“ и допълнителен собствен ресурс.
Най-мащабният проект на Общината за последните години е регионалното депо за отпадъци до с. Стожер. То е изградено със средства от Оперативна програма „Околна среда” и е със срок на експлоатация 30 години. От 2012 г. Община град Добрич е единствената община в страната, която оползотворява биоразградимите отпадъци по пилотен проект на стойност 185 000 лева, посочи още Д. Николова. Сред големите реализирани проекти е и този за ремонта на градския парк „Свети Георги“. На първи етап е обновена площ от 226 декара, а на втори се ремонтират още 251 декара, като общият ресурс е 9,830 млн. лева.
„Едновременно с реализирането на проекта за градския парк, общината не пропусна да зарадва и децата в кварталите. За четирите години на мандата на територията на града са изградени нови и ремонтирани 37 детски площадки. Вложените средства са над 200 000 лева.“, посочи кметът.
Тя съобщи, че през мандата Общината е договорила и реализира 24 проекта с европейско финансиране в размер на над 82 млн. лева,като над 70 млн.лева са безвъзмездна финансова помощ. Успешно са завършени 16 проекта на стойност над 29 млн. лева, а в процес на финализиране на календарната 2015 година са 8 проекта на стойност над 52 млн. лева, като 70% от техните разходи вече са възстановени на общината. Добрич е с много добра репутация при усвояване на европейски средства и готовност за бъдещи проекти, подчерта Детелина Николова.  Тя посочи, че Община Добрич е една от десетте общини в страната, привлекли над 1000 лева на човек от населението.
През последните четири години Община Добрич създаде и осигури 17 социални услуги за лица със специфични потребности. С тях са разкрити 220 работни места. Бяха изградени четири Центъра за настаняване от семеен тип на обща стойност 3 559 907,06 лева. Това осигури нов вид индивидуализирана грижа за 56 деца и младежи с тежки умствени и физически увреждания и в дългосрочен план ще подпомага повишаване качеството на техния живот.
Вече функционира „Общностен център за деца и семейства“, финансиран с 1 199 086 лв. от Световната банка по Проект за социално включване. Изградената инфраструктура осигури възможност за разкриване на 5 интегрирани услуги, които се ползват от 800 деца и семейства в частност ромско население в неравностойно положение. Увеличен е капацитетът на Дневния център за деца и младежи с увреждания от 58  на 70 места. 276 хора с увреждания и самотни възрастни хора бяха подкрепени в семейна среда от 87 домашни помощници и социални асистенти по проект „За достоен живот“. 
„Успяхме да създадем образователно-възпитателни заведения със собствен облик, адаптивни и стратегически ориентирани. За периода 2011 – 2015 г. средствата за основен ремонт на общинските целодневни детски градини и закупуване на учебни помагала възлизат на 500 000 лв. През последните четири години за ремонтни дейности в училищата са изразходвани 1 434 721 лева“, каза още кметът. Тя добави, че за през периода Общината осигури общо 3 млн. лева за спорт и спортни дейности. Добрич завоюва призови места в различни дисциплини и доказа своето спортно майсторство. Спортистите на града спечелиха заслужени медали във волейбола, хандбала, шахмата, вдигане на тежести, бокс, колоездене, плуване и др.      
Кметът отчете и успехите на общинската администрация, като посочи, че тя получи Втори „Златен ключ“ по програма „Достъп до информация“, има устойчиво І място в конкурса на Фондация за прозрачни регламенти за „Най-прозрачна общинска администрация” и присъждане трайно за общината на статуетката – символ на отличието, през 2011, 2013 и 2015 г. Община град Добрич бе неизменно удостоявана с Етикета за иновации и добро управление на местно ниво на Съвета на Европа, който е с двегодишен срок на валидност.
Община Добрич има готовност с работни проекти по интегрирания план за градско възстановяване и развитие в трите зони за въздействие. Те са зона с публични функции – същинския градски център, зона с преобладаващ социален характер - кварталите Балик, Изгрев, Строител, Иглика, Русия 2 и Дружба, и зона с потенциал за икономическо развитие. Готов е и проектът за интегрирания градски транспорт, както и за реконструкция на ВиК системата. Разработени са проектите за седем училища и за четири детски градини, за които сме предвидили основен ремонт, обзавеждане, внедряване на мерки за енергийна ефективност и облагородяване на дворните пространства. Предвидена е реконструкция на всички елементи на градската среда в трите зони за въздействие. Ще бъдат ремонтирани или изградени 45 километра улична мрежа, около 40 зони за обществен отдих и междублокови пространства, детски и спортни площадки, зони за паркиране, тротоари, велоалеи, улично осветление. В интегрирания план за градско възстановяване и развитие се предвижда и реновиране на мемориалния комплекс „Военно гробище”. Готови са и работните проекти за нов парк до паметника на деспот Добротица в квартал „Дружба“, именуван „Св. Димитър”.
Детелина Николова благодари на екипа си, както и на гражданите на Добрич за толерантността им. НДТ
 


Сходни връзки

НАД 82 МЛН. ЛЕВА ЕВРОПЕЙСКИ СРЕДСТВА СА ИНВЕСТИРАНИ В ДОБРИЧ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди