изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 10:23 EEST
ОБЛАСТНА УПРАВА ОТЧЕТЕ ОХРАНАТА НА ПЛАЖОВЕ БЕЗ СТОПАНИ    
НовиниСъгласно договор, сключен между областна администрация Добрич и ОС на БЧК Добрич, бе организирана и извършена водноспасителна дейност на територията на неохраняемите морски плажове: „Русалка” (Голям плаж), община Каварна; „Шабленска тузла - къмпинг „Добруджа”, община Шабла; „Шабленска тузла - къмпинг „Добруджа” (пред ресторант „Тополи”), община Шабла; Къмпинг „Космос”, община Шабла и „Фиш-фиш нов”, община Балчик.

Това съобщиха от пресцентъра на администрацията. Областният съвет на БЧК Добрич, достави на петте упоменати плажа оборудвани спасителни вишки, както и осигури лицензирани водни спасители - общо 13 души и един ръководител.
Водните спасители са били назначени на основни трудови договори, съобразно всички задължителни изисквания за работа на морски плаж, охраняван от ОС на БЧК Добрич.
Съгласно Наредбата за водноспасителна дейност, на морските плажове са били позиционирани оборудвани спасителни вишки, като на всеки плаж са определени район на охраняване за всеки спасителен пост /плажно пространство, съответстващо на 100 линейни метра брегова ивица/, зони на къпане и зони на спасяване.
От 15 юли до 15 септември, без оглед на натовареността на плажовете и атмосферните условия, БЧК Добрич е осигурил ежедневно дежурство от по двама екипирани водни спасители на всеки спасителен пост от 8.00 до 20.00 ч.
Водните спасители на трите плажа в Шабла ежедневно са получавали инструктаж от ръководителя на водноспастелната служба на БЧК Добрич, а водните спасители на плаж „Русалка” и Фиш-фиш нов са били инструктирани два пъти седмично. Организацията на работа е била в съответствие с Вътрешния правилник на водноспасителната служба на БЧК Добрич. Всички спасителни постове са били снабдени с „дневник на спасителния пост” на морския плаж, в който за всеки календарен ден са записвани по часове: температурата на водата, въздуха, флаговата сигнализация, вълнението в балове и посоката на вятъра, наличие или отсъствие на инциденти, както и описание на чрезвичайни ситуации.
През сезон 2015 г. са регистрирани общо 43 инцидента на цитираните пет охранявани плажа, както следва - на „Русалка (”Голям плаж) - 9; „Шабленска тузла-къмпинг „Добруджа” - 8; „Шабленска тузла-къмпинг „Добруджа” (пред ресторант „Тополи”) - 9; Къмпинг„Космос”, община Шабла - 6; „Фиш-фиш нов”, община Балчик - 11.
От всички 43 инциденти, в един от тях - на 2 август, на плаж „Шабленска тузла - къмпинг „Добруджа”, се налага животоспасяваща операция и сложна водно спасителна акция при 3-4 бала вълнение. Водните спасители на БЧК успяват да предотвратят фатален изход за двама души - семейство чешки граждани. По този случай БЧК Добрич получава благодарствено писмо от свидетел на ситуацията.
Водните спасители освен в зоната за къпане и в зоната за спасяване, са оказвали помощ и на сушата. Такъв е случаят на плаж „Фиш-фиш нов”, община Балчик, където в свлачищна зона, туристка си счупва крака и първа долекарска помощ й е била оказана от водните спасители на БЧК. За спасителите в Шабла са били осигурени квартири и ежедневен транспорт от града до плажа и обратно, а на останалите водни спасители, за които не е имало възможност за квартири - транспортните разходи са били за сметка на БЧК. Всички спасители са били осигурени с безплатна минерална вода и финансови средства за обяд по време на присъствените им дни по време на работа. НДТ


 


Сходни връзки

ОБЛАСТНА УПРАВА ОТЧЕТЕ ОХРАНАТА НА ПЛАЖОВЕ БЕЗ СТОПАНИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.17 секунди