изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 11:50 EEST
ВУЛКАН ИЗХВЪРЛИ ПОВЕЧЕ СЯРА ОТКОЛКОТО ВСИЧКИ ЗАВОДИ В ЕРПОПА ЗА ГОДИНА    
НовиниМощното изригване на вулкана Бардабунга в Исландия през август миналата година бе рекордно не само по своята сила, но и по количеството изхвърлени токсични газове. По време на пика на своето изригване той ежедневно изхвърляше в атмосферата три пъти повече серни съединения, отколкото всички заводи в Европа, заявяват учени в статия в " Journal of Geophysical Research — Atmospheres".

По времето на своята активност този вулкан всяка секунда изригваше повече от 200 куб. м. лава, което е еквивалентно на едновременното запълване на пет олимпийски басейна с вода за минута. След половин година, когато изригването спря, той бе изхвърлил толкова лава, че да "потопи остров Манхатън". Данните за изхвърлените газове бяха шокиращи, пишат учените от университета в Лийдс, Великобритания. Вулканът е изхвърлял 8 пъти повече серни окиси, отколкото всички заводи и машини в Европа. Последното най-голямо изригване на Бардарбунга е през 1477 г.. В средата на август миналата година той се събуди и изригването му продължи до края на февруари, като стана най-силното проявление на вулканична активност в Исландия за последните 200 г. При това обаче в атмосферата не бе изхвърлено голямо количество пепел и това не доведе до масово затваряне на летища, за разлика от Ейяфятлайокутъл през 2010 и Гримсвьотн през 2011 г. /РИА "Новости"

 http://www.bgnes.com
Мощното изригване на вулкана Бардабунга в Исландия през август миналата година бе рекордно не само по своята сила, но и по количеството изхвърлени токсични газове. По време на пика на своето изригване той ежедневно изхвърляше в атмосферата три пъти повече серни съединения, отколкото всички заводи в Европа, заявяват учени в статия в " Journal of Geophysical Research — Atmospheres". По времето на своята активност този вулкан всяка секунда изригваше повече от 200 куб. м. лава, което е еквивалентно на едновременното запълване на пет олимпийски басейна с вода за минута. След половин година, когато изригването спря, той бе изхвърлил толкова лава, че да "потопи остров Манхатън". Данните за изхвърлените газове бяха шокиращи, пишат учените от университета в Лийдс, Великобритания. Вулканът е изхвърлял 8 пъти повече серни окиси, отколкото всички заводи и машини в Европа. Последното най-голямо изригване на Бардарбунга е през 1477 г.. В средата на август миналата година той се събуди и изригването му продължи до края на февруари, като стана най-силното проявление на вулканична активност в Исландия за последните 200 г. При това обаче в атмосферата не бе изхвърлено голямо количество пепел и това не доведе до масово затваряне на летища, за разлика от Ейяфятлайокутъл през 2010 и Гримсвьотн през 2011 г. /РИА "Новости"

Прочети още на: http://www.bgnes.com/tehnologii/nauka/4373003/
 


Сходни връзки

ВУЛКАН ИЗХВЪРЛИ ПОВЕЧЕ СЯРА ОТКОЛКОТО ВСИЧКИ ЗАВОДИ В ЕРПОПА ЗА ГОДИНА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди