изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 06:31 EEST
ЖЕНА ОТ С. ОБРОЧИЩЕ ПОЧИНА ОТ АНТРАКС, СИНЪТ Й СЪЩО Е БОЛЕН    
НовиниЖена на 73 години от с. Оброчище е починала от антракс, научи НДТ. Това показват първите проби от изследването й. Очакват се да излязат резултатите и от вторите проби, които да потвърдят заболяването. 50-годишният син на жената, който е заколил животното, което е било болно, също е заразен. Той е настанен в Инфекциозна болница във Варна, няма опасност за живота му, казаха хора от селото.

Те разказаха, че, когато възрастната жена започнала да приготвя ястие от животното, се убола на кост, при което, най-вероятно се е предала заразата. След като състоянието й се влошило, в сряда тя е била настанена в Инфекциозна болница във Варна, където в четвъртък е починала. На близките им, които са консумирали от същото месо, е назначено профилактично антибиотично лечение.
Сигнал в Областната дирекция по храните в Добрич е получен от Регионалната здравна инспекция след като жената е била хоспитализирана, обясни директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Розалина Брайкова. Установено е, че за пореден път стопанинът е заколил животно, вероятно болно, без да уведоми нито обслужващия ветеринарен лекар, нито лекарите от БАБХ. Съвместно с РЗИ екип е бил на място и са предприети всички необходими действия, за да не се допусне разпространение на заразата.
От БАБХ обявиха, че огнище на болестта антракс е обявено в село Оброчище, община Балчик, след подаден сигнал от Регионалната здравна инспекция – Добрич, за починала жена от антракс. По предварителна информация, на 17 септември в лично стопанство в село Оброчище, без да бъде информиран официалния ветеринарен лекар, е заклана овца, която е била във видимо недобро здравословно състояние. При транжиране на месото, стопаните на животното са се порязали, което е и най-вероятният начин на заразяването.
Лабораторните проби на съхраняваното от собствениците месо във фризер показват наличие на антракс. В село Оброчище са ваксинирани 567 овце, над 150 кози, 8 говеда и 4 коня. В събота още една овца от стадото е умряла, научи НДТ.
Последният случай на антракс в областта е от 1986 година, в землището на град Балчик, където през август месец е извършена редовната ваксинация срещу заболяването.
Българска агенция по безопасност на храните призовава животновъдите да НЕ предприемат клане на животни, без да са уведомили официалния ветеринарен лекар, който отговаря за стопанството им.
"За хората в Оброчище няма никакъв риск от антракс. Никой повече няма да се разболее". Това заяви за "Събуди се" по Нова телевиция главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев, след като 73-годишна жена почина от заболяването в балчишкото село Оброчище.
Като причина за развитието на антракса той посочи климатичните обстоятелства, които спомагат за съхраняването на вируса, и човешкия фактор.
Експертът поясни, че антраксът може да живее в почвата десетки години и затова същата ситуация може да се повтори и догодина.
"Всеки животновъд е много добре запознат с антракса. Защо този човек е поел риск и е дал на близките си месо, което може да е заразено?", попита Кунчев. НДТ
 


Сходни връзки

ЖЕНА ОТ С. ОБРОЧИЩЕ ПОЧИНА ОТ АНТРАКС, СИНЪТ Й СЪЩО Е БОЛЕН | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди