изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 05:48 EEST
Ексклузивно в БЛИЦ: Плевнелиев в завера с Радан и протестърите! Ще натискат Борисов за втори мандат    
Политика Строен сценарий е измислил кръгът около президента Росен Плевнелиев, за да убеди Бойко Борисов да го издигне за втори мандат на „Дондуков” 2, научи БЛИЦ от свои източници в политическите среди.

Държавният глава възнамерява да се възползва от добрите си позиции в ЕС и в САЩ, за да окажат натиск върху премиера ГЕРБ отново да застане зад него на предстоящите президентски избори през 2016 г., довериха изключително добре информирани източници пред БЛИЦ.

Причината е, че Плевнелиев не само не е желан от управляващата партия за още един мандат на „Дондуков” 2, но и изключително ниският рейтинг на президента у нас, който се свежда до рейтинга на самата институция, а в личен план той събира едва около 8%.

За сметка на това Плевнелиев има подкрепа в отделни държави от ЕС и на отделни политици в Щатите. Затова замисълът му предвижда да изпрати като посланици в ключови за въздействието върху Борисов държави. Схемата включва изпращането на сегашната шефка на кабинета на президента Екатерина Захариева за посланик в Германия. Днешната министърка на туризма Николина Ангелкова пък трябва да стане първият ни дипломат в Испания. И двете са хора на Плевнелиев, познати още от служебните му кабинети, а Ангелкова дължи оставането си в правителството на Борисов именно на високопоставения в ЕНП испанец Антонио Лопес, с когото е близка.

Рокадите на посланическите постове са възможни, тъй като през пролетта и началото на лятото изтичат мандатите на посланиците ни в 20 държави. Макар мандатът на Елена Поптоворова във Вашингтон да беше удължен, битката за този пост също ще е яростна, а претендентите варират от сегашния ни посланик в Англия Константин Димитров през ексдепутата от ДСБ Асен Агов до възможността това да бъде и сегашният вътрешен министър Румяна Бъчварова, твърдят посветени. Според закона 20% от назначенията на посланически постове могат да бъдат политически.

За поста във Вашингтон не е изключено да се бори и сегашният външен министър Даниел Митов, който при всички случаи ще посочи посланиците във всяка от 20-те държави, а те могат да представят агреманите си само след като получат одобрението на президента.

Дългосрочната идея на Плевнелиев да склони Борисов да го издигне за втори мандат чрез укрепване на позициите си при западните ни партньори, които да оказват натиск срещу него пролича и от още едно назначение – приближената на нашия държавен глава Илияна Цанова наскоро стана управител на фонда на Юнкер, като по този начин също засилва лобито му.

Зад разработения сценарий стоят стари познайници от средите на т.н. протестъри като „Америка за България” и „Протестна мрежа”. В заверата е включен и лидерът на ДСБ Радан Кънев, който наскоро представи и вариант Б за повторното издигане на Плевнелиев, този път от целия десен спектър”, чрез вътрешни избори, на които ще се кандидатира самият той. По тази схема за втори мандат от СДС в зората на демокрацията бе елиминиран Желю Желев и президент стана Петър Стоянов. Ако Кънев се кандидатира на вътрешни избори в десните партии от РБ и ГЕРБ срещу Плевнелиев е ясно, че лидерът на ДСБ ще загуби и тогава партията на Борисов ще бъде принудена да застане зад сегашния президент.

От друга страна американците вече били крайно разочаровани от действията на протежетата си в лицето на „Протестна мрежа”, тъй като нейните представители не само не постигали целите, които са им поставени, а дори дискредитирали спонсорите си като „Америка за България”, тъй като нямали никакъв авторитет на родна територия и са се превърнали в кашмер за медиите с най-ярките си представители като Асен Генов и Антоанета Цонева. Затова презокеанските им благодетели вече се оглеждали за нови изразители на техните позиции, обясняват източниците на БЛИЦ.

Това обаче може и да изяде главата на Плевнелиев, тъй като ДПС не са съгласни да го подкрепят на никакъв тур. В такъв случай партията на Местан ще издигне Георги Близнашки за „Дондуков” 2, колкото да събере някакви гласове, след което ще прехвърли цялостната си подкрепа за кандидата на БСП и ще отвее претендента на ГЕРБ.

От подобен сценарий изтръпва обръчът от фирми около заверата на Плевнелиев Борисов да бъде манипулиран чрез натиск от Запад. Това са също стари познайници – олигарсите Иво Прокопиев, Огнян Донев и Дашо Дончев. Плевнелиев е дълбоко задължен на Прокопиев, защото той влезе като министър в първото му правителство именно благодарение на принадлежността си към кръга „Капитал”. И впоследствие се отблагодари като върна олигарха в България, след като беше забегнал в чужбина. За Прокопиев преизбирането на Плевнелиев е последен шанс да се удържи на родна територия. А крайната цел на заверата е овладяване освен на представителната президентска институция, и на изпълнителната власт и елиминиране на Бойко Борисов от сегашните му позиции, твърдят източниците на БЛИЦ. http://www.blitz.bg


Според Вас, води ли подмолна война Реформаторският блок срещу ГЕРБ за овладяване на властта?

1. Да 21,74%
2. Не 47,83%
3. Не мога да преценя 13,04%
4. Не ме интересува 17



В края на президентския мандат, приемате ли, или не Росен Плевнелиев като Ваш и на всички българи президент и ще го подкрепите ли за нов мандат?

1. Да 25,62%
2. Не 71,53%
3. Не ме интересува 2,85%

 


Сходни връзки

Ексклузивно в БЛИЦ: Плевнелиев в завера с Радан и протестърите! Ще натискат Борисов за втори мандат | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди