изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 22:52 EEST
ИЗЛОЖБА-ГРАФИКИ „СТАРИЯТ ЗАВЕТ“ Е ОТКРИТА В „ДВОРЕЦА“ В БАЛЧИК    
КултураИзложба - графики "Старият завет" на естонския художник Реналдо Веебер, Естония, бе открита в културния център „Двореца“ в Балчик. Съпругата на художника Наталия Веебер не е имала възможност да присъства на откриването, тъй като се е наложително да се върне в Естония. Независимо от това, тя е изпратила своите топли думи, с които споделя привързаността и пълната си подкрепа за двустранните усилия, за да се създаде нещо, макар и все още много крехко, но с надеждата да бъде превърнато в устойчиво - културна комуникация.



В своето послание Наталия Вебер посочва, че в едно от най-красивите исторически места по Чреноморското крайбрежие, в Двореца на кралица Мария се открива изложбата на естонския художник Реналдо Веебер. Знаменателен факт е, че това е първата изложба на естонски художник в българския черноморски регион, а, по всяка вероятност, и в цялата страна. Аз, като вдовица на художника, държаща авторските права и организатор на изложбата от естонска страна, бих искала да благодаря на ръководството на Държавен Културен Институт "Културен център "Двореца" - Балчик, за тази изложба. Самата идея за реализация на изложбата се роди през миналата година, идея поддържана както от българска, така и от естонска страна (Обединение на естонските графици и Министерство на културата на Естония).
Двустранния взаимен интерес и свършената работа бяха въплътени в реалност», се казва в писмото на Наталия Вебер. Тя допълва, че Реналдо Веебер е бил разностранен художник, а по мнението на изкуствоведите, прекрасен творец. В изложбата е представена една неголяма част от творческото наследство на художника. 30 черно-бели рисунки - илюстрации на тема "Старият завет", тема близка и разбираема за хората, говорещи на различни езици. «Нищо не сближава хората така, както изкуството. Би ми се искало художествената изложба на Реналдо Веебер да постави началото на запознанството на българските ценители на изкуството с изобразителното изкуство на Естония. Реналдо Веебер живя и работи на брега на хладното Балтийски море, а показаните в изложбата 30 рисунки ще останат завинаги във фонда на ДКИ КЦ "Двореца" на брега на топлото Черно море, защото тази серия рисунки аз Ви оставям като дар. Благодаря Ви за интереса към естонското изобразително изкуство и към творчеството на художника Реналдо Веебер», заявява още дарителката.
„Сама по себе си тази изложба, за Държавен културен институт "Двореца" е своеобразен финал на активния изложбен сезон 2015 г. Сезон, по време на който успяхме да организираме и реализираме дори повече от очакваното през настоящата година.
Със затварянето на тази поредна врата от сезона, неминуемо прекрачваме в следващия. Очакванията ни са, всичко създадено и всички с които сме успели да се докоснем по един или друг начин, да ни донесат подобаващи взаимни резултати в предстоящите дни и месеци.  Сътрудничествата ни ще продължат на всички нива и във всички сфери на изкуството, а новите моменти, ще посрещнем с надежда за все повече позитивизъм“, посочват от културния център.

Изложбата "Старият завет" на Реналдо Веебер ще остане трайно в пространствата на ДКИ КЦ "Двореца", не само като последна за културния изложбен сезон, а и поради факта, че тя е дарена от съпругата на художника,  Наталия Веебер да остане и заживее собствен живот, като част от фонда на Културен център "Двореца" - Балчик.
30 картини - илюстрации, копия на оригиналните авторски рисунки на общочовешка библейска тема, са  жест, излияние и воля от  човек, приел мисията да съгради пътека, по която всеки пожелал, да може да поеме. Наталия Веебер дари една малка част от творческото наследство на своя съпруг за историческата и културна памет на България, за възможността през вратите на междукултурното сътрудничество да   преминават все повече добри инициативи, посочват още домакините от ДКИ „КЦ Двореца“. НДТ
 


Сходни връзки

ИЗЛОЖБА-ГРАФИКИ „СТАРИЯТ ЗАВЕТ“ Е ОТКРИТА В „ДВОРЕЦА“ В БАЛЧИК | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.92 секунди