изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 12:06 EEST
ОБЩИНА ДОБРИЧ: СПИРАНЕТО НА ОПОС ДОВЕДЕ ДО ЛИПСА НА ДОГОВОР ЗА ВОДНИЯ ЦИКЪЛ    
НовиниОбщина Добрич изнесе на сайта си информация за хронологията на проекта за водния цикъл, като поводът е „появилите се в условията на предизборна кампания спекулативни твърдения, че изпълнението на проекта за воден цикъл в Добрич е спряно по съдебен ред“. С нея се припомня, че Община Добрич беше включена за техническа помощ по програма ИСПА.

В рамките на договора между Министерството на околната среда и водите и консорциум КОКС получихме прединвестиционно проучване, анализ разходи ползи, апликационна форма, работни чертежи във връзка с реализиране на мерки за реконструкция на водопроводната мрежа, канализация и пречиствателна станция за отпадни води в село Врачанци. Общата стойност на проекта надхвърляше 50 милиона евро, поради което той беше внесен за оценка в Брюксел. Процедурата продължи дълго и предвид на кратките срокове до края на програмния период МОСВ ни предложи споразумение, на база на което Община Добрич започна процедури за избор на изпълнители за основните дейности. Тези процедури по Закона за обществени поръчки приключиха успешно, като бяха избрани 5 фирми за реконструкция на ВиК мрежата, една за пречиствателната станция, една за осъществяване на авторски надзор и 5 за строителен надзор.
Проблемът дойде след становище на Европейската комисия по въпроса за ДДС, а именно, че това не е допустим разход по правилата за усвояване на европейски фондове. Като цяло, проблемът за България възникна след становище на Европейската комисия. Това наложи през месец февруари 2012 г. да бъде спряна Оперативна програма „Околна среда” /ОПОС/. Всички тези процеси забавиха оценката, а резултатът е липса на договор за безвъзмездно финансиране.
„Недопустимо е за този важен за града проблем да се разпространява невярна информация. През новия програмен период предстоят възможности, за които община Добрич ще направи всичко възможно“, се казва още в информацията.  НДТ
 


Сходни връзки

ОБЩИНА ДОБРИЧ: СПИРАНЕТО НА ОПОС ДОВЕДЕ ДО ЛИПСА НА ДОГОВОР ЗА ВОДНИЯ ЦИКЪЛ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.23 секунди