изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 02:32 EEST
National Interest: Отношенията между Китай и САЩ станаха невъзвратими    
По света Пекин и Вашингтон са все по-близо до войната – конфликтът на китайските и американските интереси в Азиатско-Тихоокеанския регион (АТР) превръща отношенията на двете държави в „игра с нулева печалба”, където са заложени американската хегемония и могъществото на Китай в Азия.

Отношенията между САЩ и Китай неизбежно ще доведат до загуба на една от страните, независимо от това по какъв начин двете държави могат да регулират възникващите конфликти – военни или дипломатически. Това е мнението в списание The National Interest на Райън Пикрел от университета в Ухан.

Анализаторът отбелязва, че Китай предлага своя концепция за стратегическа стабилност между Пекин и Вашингтон – „нов модел на взаимоотношения между големи страни”, който подразбира взаимно уважение на политическите системи и национални интереси на двете държави.

В САЩ на свой ред считат, че „новият модел” не отговаря на американските национални интереси. „Да се съгласят с предлаганите от стратегическия противник геополитически ограничения за САЩ като хегемон означава да жертва част от силата и влиянието” – счита експертът.

Най-опасни проблеми за Пекин и Вашингтон са споровете в Южнокитайско море. Пекин разглежда тези спорове като опит да се оспори суверенитета на Китай. Вашингтон пък разглежда действията на Пекин като „експанзия”, агресия против американските съюзници и стратегически партньори в региона и даже като заплаха за либералния ред, считан за ключов принцип за запазване на статута на глобален хегемон за САЩ.

Експертът отбелязва, че през август тази година САЩ приеха нова Стратегия за Морска сигурност в АТР, цел на която се явява „защита на свободата на навигацията и принципите и стандартите на международното морско право”, което поставя АТР в центъра на интересите на морската сигурност на САЩ. Китай реагира против „опитите на други страни да оспорят териториалния суверенитет на Китай под предлог за защита на свободата на морската навигация”.

Според Райън Пикрел, конфликтът не може да бъде разрешен, без да се засегнат интересите на някоя от страните, а с отчитане и степента на решителност на САЩ и на Китай да поддържат избрания курс може да се направи извод, че кризата е достигнала точка, от която няма връщане. http://www.blitz.bg
 


Сходни връзки

National Interest: Отношенията между Китай и САЩ станаха невъзвратими | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди