изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 03:02 EEST
Министерски съвет ще отпусне със задна дата от 1 октомври 20 млн. лв. за увеличение на заплатите на работещите в средното образо    
ОбразованиеСофия. Министерски съвет ще отпусне със задна дата от 1 октомври 20 млн. лв. за увеличение на заплатите на работещите в средното образование. Това стана ясно на брифинг в Министерски съвет, в който взеха участие финансовият министър Владислав Горанов, президентът на КНСБ Пламен Димитров и председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева. Министър Горанов заяви, че консултациите по проектобюджета за 2016 г. продължават до окончателното им гласуване от НС.

Той уточни, че поводът на провелата се среща е бил обсъждане на форма за увеличаване на бюджета на преподавателите в системата на средното образование. На срещата са били засегнати и въпроси с разпространения за съгласуване проектобюджет за 2016 г. и 3-годишната прогноза за 2016-2019 година. Горанов каза още, че днес не се е обсъдила рамката на бюджета.Тя ще бъде разгледана на срещата на Националния съвет за тристранно сътрудничество. По думите на министър Горанов, разговорът с президента на КНСБ Пламен Димитров и председателя на Синдикатите на българските учители Янка Такева е приключил с някои позитивни решения. „Консултациите по проектобюджета продължават и те ще са предмет на следващите седмици и месеци до окончателното му гласуване от Народното събрание”, посочи министърът на финансите. Президентът на КНСБ Пламен Димитров заяви, че днес за пореден път, както и през последните няколко седмици са поставили своите искания както към финализацията на Бюджет 2015 г. по повод на заплатите в отделните министерства и ведомства, така и по Бюджет 2016. Той уточни, че „ За НАП, за Агенция „Митници”, Агенция по заетостта и Агенция за социално подпомагане и Главна инспекция по труда увеличението на работната заплата ще бъде с 10% от 1 януари следващата година. В НАП и в Агенция "Митници" заложените предложения предполагат минимално увеличение от 5%, ние продължаваме да настояваме в разговорите с ръководителите на тези ведомства, с финансовия министър малко по-нататък за малко по-висока стъпка ,предвид някои други икономии, за достигане на поне 8% увеличение на заплатите”. Председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева каза, че утре на Министерски съвет ще бъде прието отпускането на 20 млн. лв. за работещите в средното образование. Оттук нататък технологията ще бъде готова само за една седмица със социалните партньори и Министерството на образованието, за да може увеличението на заплатите на работещите в средното образование да стартира колкото се може по-скоро.
Такева изрази мнение, че е хубаво, че в проектобюджет 2016 г. приоритет е образованието. Тя обясни, че за увеличението на заплатите от 1 октомври, както и за цялата 2016г. увеличението ще е около 80 млн. лв. плюс 16 млн. лв. за обезпечаване на минималната работна заплата, което прави общо над 90 млн. лв. На въпрос колко лева ще стане минималната заплата на работещ в средното образование Янка Такева каза, че средното увеличение на човек ще е не по-малко от 70 лв., а минималната работна заплата ще стане 600 лв. за новопостъпили учители излезли от университета.
По думите й, минималната работна заплата към днешна дата на студент, излизащ от университета - млад учител постъпващ в училище, е 530 лв. „От 1 октомври тя става 600 лв., с всички допълнителни средства, които се получават в образованието", разясни Такева.
Такева изказа мнение, че това е безспорно ниска заплата за млад специалист и разясни, че увеличението ще е за всички работещи в системата на образованието, а не само на педагогическия персонал. " В проектобюджет 2016 г. са отпуснати и 16 млн. лв. за обезпечаване на минималната работна заплата на новия размер, който ще бъде 420 лв. от 1 януари",каза още Янка Такева.
http://www.focus-news.net/
 


Сходни връзки

Министерски съвет ще отпусне със задна дата от 1 октомври 20 млн. лв. за увеличение на заплатите на работещите в средното образо | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди