изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-05-08 @ 22:45 EEST
Земетресение с магнитуд 5 в Източна Албания е усетено в съседните страни    
По светаТирана. Албания, Македония и Черна гора усетиха днес сутринта поредното балканско силно земетресение – земетресение с магнитуд 5.0. Епицентърът е в Източна Албания. Шест минути по-рано и 6 минути след силното земетресение са регистрирани и усетени две земетресения с магнитуд около 3. В епицентралния район е вероятно да има известни повреди.

На същото място вчера сутринта земетресение с магнитуд 3.8-4.2 – магнитудните оценки са на Албания и Македония - поставя начало на поредица от трусове в рударското албанско градче Булкиза. Епицентрите на четирите регистрирани земетресения – включително три вторични труса с магнитуди между 2.4 и 2.9 – са в Източна Албания, в сектор на Албанските планини, сегмент от Динаридите (илюстрация). Активираният район е на петнадесетина километра южно от Булкиза, около 35 км източно от столицата Тирана и около 30 км западно от Дебър. Изхождайки от параметрите на основния трус, сътресението в Булкиза не е превишило интензивност от V степен, а в Дебър-Македония и Тирана-Албания, III-IV степен по 12-степенната скала. Следователно, загуби за населението не са вероятни. Припомняме, че на 3 април само на десетина километра северно се случи земетресение подобно по сила – с магнитуд 4.0.
Районът на днешните земетресения е сеизмично активен. Там на 7 септември 2009 година стана земетресение с магнитуд 5.4, последвано от 58 афтършока. Тогава десетки къщи в села по границата с Македония бяха повредени или унищожени. Земетресение с магнитуд 6.2 в същия район през 1967 година е причинило значителни повреди в сградите и човешки жертви. Максималният магнитуд на земетресения в активирания район е в интервала 6.0-6.5.

Румяна Главчева, експерт-сеизмолог, дописен член на БАНИ, бивш ръководител на секция „Сеизмология” в Геофизичен институт (дн. НИГГГ-БАН)
http://www.focus-news.net



НА ПРОМОЦИОНАЛНИ ЦЕНИ ЛЕД ОСВЕТИТЕЛНИ ЛАМПИ И ТЕЛА В МАГАЗИНА И ОНЛАЙ МАГАЗИНА НА "LIGHT VISION"



ВСИЧКО НА ТЕМА ЗЕМЕТРЕСЕНИЕ

ЗЕМЕТРЕСЕНИЯТА ПО СВЕТА В МОМЕНТА

ЗЕМЕТРЕСЕНИЯТА В БЪЛГАРИЯ

Земетресенията в Европа

Земетресенията в цeлrя свят с карта на GOOGLE

ЗЕМЕТРЕСЕНИЕ ВЪВ ВРАНЧА, ПАНИКА В БЪЛГАРИЯ, СИЛНО ЗЕМЕТРЕСЕНИЕ ДО НОВА ГОДИНА

10-те най-силни земетресения от 1900 година насам

ВНИМАНИЕ! НАЙ-ОПАСНИТЕ ЗОНИ В БЪЛГАРИЯ!

В ЧЕРНО МОРЕ Е ВЪЗМОЖНО ЦУНАМИ, НО С ВИСОЧИНА НАЙ-МНОГО ДО 2 МЕТРА


 


Сходни връзки

Земетресение с магнитуд 5 в Източна Албания е усетено в съседните страни | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди