изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 04:14 EEST
50 милиона лева потънаха със смъртта на Мишо Бирата!    
Новини Империята на покойния Михаил Михов - Мишо Бирата, тотално рухна след смъртта му. В серия разработки „ШОУ“ изкара наяве разтърсващи факти от живота на бизнесмена и президент на баскетболната федерация, който издъхна при мистериозни обстоятелства в стаята си в хотел стая в хотел „RIU Правец Ризорт” през 2011 година. Абсолютна мистерия и до днес обаче остава въпросът какво се случи с огромното му имане на стойност десетки, ако не и стотици милиони. Наше разследване обаче разгада и нея!

Още докато Михов беше жив, стана ясно, че той има и колосални борчове към различни дружества, които „завеща” след смъртта си. Вдовицата му Ева не успя да се справи с бакиите в семейната империя, понеже се спомина скоропостижно и при не по-малко мистериозни обстоятелства, малко повече от година след съпруга си.

Роднинска война за оставеното от Мишо Бирата богатство се разрази между майка му и сестра му – Господина Ашлакова и Мирела Михова, осиновения от него син на Ева – Пламен, и братовчедката на покойния бизнесмен - Веска Делуди. В единственото си интервю, което Мирела даде ексклузивно за „ШОУ“, разкри, че именно Делуди е успяла буквално да открадне три от работещите на печалба дружества на брат й – „Еве“, „Гама Транс“ и „Русенско пиво“.

И досега неразбориите между роднините остават нерешени и тепърва предстоят съдебни битки, разкрива пред „ШОУ“ самата Мирела Михова, която казва, че няма никаква представа какво се случва с другите фирми и активи на брат й, чийто брой и стойност остана абсолютна мъгла. Ясна до момента бе единствено прословутата къща на улица „Братя Шкорпил“, която е цяла резиденция. Тя остана за Пламен Михов, който пък се покри в Англия и избяга от шумотевицата около скандалната фамилия.

Семейните войни за плячкосването


на каквото е останало от империята на покойния бизнесмен са повече от сложни, предвид факта, че още приживе Михов чрез разпоредителни сделки е разхвърлил активи на стойност десетки милиони левове на различни дружества. Немалка част от които свързани с него като собственост или като управление от подставени лица. Усетил накъде духа вятърът, а именно – че има големи задължения към различни фирми, Мишо Бирата направил всевъзможни врътки за прехвърляне на активите под претекст, че се връщат различни заеми, дори и към негови собствени фирми.

И докато финансови активи и имущество потънали в "трудно проследими джобове", то кредиторите на Мишо Бирата и до днес стоят с празни ръце и не могат да си приберат вземанията за десетки милиони левове, научи „ШОУ“.

Три месеца след смъртта на Михов, след подадени молби от различни фирми, едно от неговите най-големи и оборотни дружества – „Ийст Къмпани“, било обявено в несъстоятелност. Интересното обаче е, че от финансовите активи на стойност над 5 милиона лева, както и от имуществото и имотите на фирмата за милиони левове не било останало абсолютно нищо!?!

През декември 2010 година пловдивското ЕООД ”Адл” подава молба във Варненския окръжен съд с искане да бъде открито производство по несъстоятелност, тъй като не може да си прибере вземания за близо 15 000 лева. През март 2011-а – само месец преди смъртта на Бирата, друга пловдивска фирма – „Томика Метал“ АД, направила същото. На 21 юни 2011 година съдът взел решение за откриване на производството по несъстоятелност и с определение назначил за временен синдик Габриела Сулай. Започнало се ходене по мъките, тъй като последният главен счетоводител на „Ийст къмпани“ Ваня Тракийска напуснала дружеството половин година след смъртта на Михов, а изпълнителният му директор Лидия Ставрева била просто неоткриваема. „Всичките ми опити да осъществя връзка и да се срещна с тази митична жена бяха неуспешни“, обяснява пред наш репортер Сулай. И допълва, че голяма част от счетоводната и търговската документация на длъжника се намирала в Мездра, което затруднявало допълнително достъпа до нея. Пред „ШОУ” синдичката разкрива, че при започване на производството се оказало, че

дружеството не притежава никакви активи –

нито една писалка или телбод! „Ийст къмпани“ преди това е било регистрирано като „Евро дринкс ” АД, което пък е бившето ДП „Варненско пиво”, по-късно преобразувано във „Варненско пиво” ЕООД с предмет на дейност „производство на пиво и бренди и бутилиране на високоалкохолни напитки и търговия в страната и чужбина”. Дружеството е учредено с капитал от 3 650 249 лева, а в съвета на директорите влизат Лидия Николова Ставрева, „Булланд инвест” ЕООД чрез управителя Георги Иванов Георгиев, и „Венес ББ” ЕООД чрез управител - отново Лидия Николова Ставрева.

Временният синдик започнал да уточнява кредиторите на фирмата на Мишо Бирата, както и състоянието на имуществото му. От счетоводните регистри и търговските книги на длъжника станало ясно, че към датата на откриване на производството по несъстоятелност „Ийст Къмпани“ е натрупало фрапиращите близо 19 милиона лева към 51 кредитори. От тях само данъчните задължения към НАП са над 15 милиона лева, а дългосрочните заеми – 2 648 000 лева. Размерът на финансовите активи на фирмата на Мишо Бирата възлизал на малко над 5 милиона лева, от които дългосрочни инвестиции в асоциирани предприятия – 4,5 милиона. Оборотната ведомост показала, че към този момент вече „Ийст къмпани“ не притежава дълготрайни материални активи, а наличните средства в касата и по банковите сметки били едва 4000 лева.

След откриване на производството по несъстоятелност освен задълженията по счетоводните книги на дружеството в размер на близо 19 милиона предявили вземания в размер на близо 31 милиона лева и още седем кредитори. Към стряскащата цифра се добавили и още 26 милиона лева и половина – претенции от други четири дружества. Те обаче не били приети от синдика, защото се преценило, че фирмите са свързани с Мишо Бирата и са правени врътки с разпоредителни сделки. Едно от тези дружества например – „Булбрю БГ“ ЕООД, чийто собственик е бил самият Михов, предявило вземания за над 2 милиона и 600 хиляди лева. След като то не било прието от синдика, кредиторът обжалвал в съда, но възраженията му били отхвърлени. По същия начин съдът не уважил претенциите на „Дунав прес”АД – Русе за вземания в размер на 19 милиона и 700 хиляди лева. Но пък допуснал тези на НАП за близо 35 милиона лева.

Общият размер на допуснатите вземания към дружеството на покойния Мишо Бирата възлезли на близо 50 милиона лева,

изискуеми от около 60-ина кредитори

В доклада си до съда синдикът Габриела Сулай описва ситуацията по водене на производството по несъстоятелност като „комплицирана”, защото „не са предадени търговските книги и счетоводните и финансови документи на длъжника, както и не е предоставена достатъчно информация за налични активи, банкови сметки и вземания от трети лица“. Синдикът допълва, че събирането на изчерпателна информация при липса на документи е свързано със значителни разходи, защото „дружеството е разполагало с активи и вземания и е осъществявало дейност, включително и чрез регистриран клон, в други градове на територията на цяла Северна България“. При проверката на Габриела Сулай на състоянието на имуществото на „Ийст къмпани“ се установило, че то има представителства във Варна, Силистра, Русе, Видин и Мездра. Във всички тези градове с активите са извършени разпоредителни сделки и на практика във фирмата не е останало нищо, разкрива пред „ШОУ“ синдикът. Така например в морската столица са били продадени имот с площ от 78 450 кв.м и друг – подблоково пространство на ул. „Баба Тонка” 14. Има и апротна вноска в капитала на търговското дружество „Бул Инвестмънт” ЕАД, чийто предмет са сгради в Западна промишлена зона. През 2007 година пък е била вписана възбрана в полза на „Плутал 200” ООД върху цех за производство с площ от 440 кв.м. В справката на синдика има данни и за няколко учредени ипотеки, но липсва достатъчно информация както за имотите, служещи за обезпечение, така и за собствеността. Сулай посочва още, че на изясняване подлежи и собствеността върху сграда в друг имот във Варна, за която има данни, че е била собственост на дружеството, но от справката не може да се установи дали е извършено разпореждане с нея. В Силистра „Ийст къмпани“ е притежавал комбинат за алкохолни напитки, който е отчужден чрез продажба през 2005 година. Купувач е „Вайн Селект” ЕООД – същата фирма, която придобива първите два имота във Варна. Към момента на извършване на сделката върху този имот има наложена възбрана от НАП-Варна, но впоследствие тя е била заличена. И другият имот – магазин от 312 квадрата в Алфатар, е продаден, като купувач отново се явява същото дружество.

Във Видин дружеството на Мишо Бирата е притежавало пивопреработвателно предприятие в Северна промишлена зона и ресторант „Колибите” в комплекс „Химиците”. Върху тях е наложена възбрана от НАП и от „Плутал 2000” ЕООД само по отношение на пивопреработвателното предприятие. Тя обаче е била заличена през 2008 година, а имотът е продаден от „Ийст къмпани“ на... „Вайн Селект”. Въпросната фирма отново се явява при разпоредителни сделки и в Мездра, където придобива чрез продажба от дружеството-длъжник на Бирата пивоварно предприятие. Имоти в землището на село Руска бела пък отишли в друга фирма на Михов – „Еве“, която пък впоследствие неговата братовчедка Веска Делуди хитро присвоява, поне според Мирела Михова.

На практика анализът на синдика води до извода, че оборотното допреди години дружество на Мишо Бирата изцяло се е разпоредило с недвижимата си собственост още преди смъртта му. От данните в търговския регистър пък става ясно, че към датата на откриване на производството по несъстоятелност дружеството е отчуждило всички притежавани от него дялове и акции от капитала на други търговски дружества. От доклада на Габриела Сулай до Окръжен съд-Варна става ясно, че по първоначална информация „Ийст Къмпани“ е притежавало участие в капитала на „Бул Инвестмънт” ЕАД, „Машин Инвестмънт”, „Димят”АД и др. „Данни за други налични активи, които могат да бъдат осребрени за удовлетворяване кредиторите на длъжника, се съдържат във финансовите отчети на дружеството и са публикувани в Търговския регистър. Съгласно тях в баланса на дружеството фигурират нематериални активи, но към настоящия момент не е установено какво е тяхното естество“, обяснява Габриела Сулай пред репортер на „ШОУ”. И добавя, че освен това има данни, че фирмата на Мишо Бирата разполага с вземания в различен размер: за някои от тях има образувани изпълнителни дела и наложени обезпечителни мерки в полза на дружеството. „Заслужава си да се отбележи учреден в полза на длъжника особен залог върху търговско предприятие – „Леденика”АД в Мездра за вземане в размер на 3 000 000 лева“, казва още многозначително синдикът. Запознати с

далаверите на Михаил Михов

доверяват, че тук се има предвид фактът, че той е правил различни врътки със свързани с него дружества, за да „разхвърля” всички възможни активи под претекст, че се връщат заеми, които не е никак изключено да са фиктивни.

Паяжината от разпоредителни сделки силно затруднила производството по несъстоятелност. Към момента то е спряно – още отпреди година, защото кредиторите спрели да осигуряват финансирането му, както и да заплащат възнаграждението на синдика. Източници на „ШОУ“ коментираха, че на практика повечето от тях очевидно вече са се отказали да си търсят вземанията, тъй като не било останало нищо от активите на „Ийст къмпани“.

По закон, ако производството по несъстоятелност не бъде възобновено до ноември 2016 година, то ще бъде заличено, милионите на Мишо Бирата ще потънат безвъзвратно, а кредиторите ще пият една студена вода.

Разследване на Орлин ФИЛИПОВСКИ
http://www.blitz.bg
 


Сходни връзки

50 милиона лева потънаха със смъртта на Мишо Бирата! | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди