изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 19:53 EEST
В МВР валят рапорти за напускане, протестите продължават (ОБЗОР)    
Ред и сигурностСофия. Близо 2000 души са напуснали МВР, протестите продължават, такова предположение изрази председателят СФСМВР Валентин Попов пред журналисти в Народното събрание. Попов заяви, че няма да отстъпят от исканията си и протестите им продължават в цялата страна. По думите на главния секретар на МВР 540 рапорти за напускане от системата на МВР са подадени от началото на протестните действия. Той посочи, че само в понеделник своите рапорти са подали 260 служители на реда, а за сряда те са били 110.

Костов допълни, че всички те ще бъдат подписани, тъй като такова е желанието на работещите в системата и никой не може да ги възпрепятства да напуснат. Дисциплинарни мерки за участие в протест няма и никога не е имало, коментира Костов, като уточни, че такива мерки може да има единствено и само за извършени противоправни действия. Той заяви, че ако формата на протеста е свързана с нарушаване на обществения ред, мерки ще бъдат взети, но всеки служител има право да извършва протестни действия ако спазва необходимите за това законови разпоредби.
В парламента министърът на финансите Владислав Горанов заяви, че правителството е направило значителни отстъпки за полицейските служители от първоначалният вариант, като посочи, че се запазва т. нар. социален пакет на служителите. По думите му измененията в отпуските и консолидирането на допълнителните възнаграждения не е нещо, което намалява доходите на служителите. Той препоръча на всички служители да запазят самообладание, да не напускат.Горанов уточни, че целта на реформата не е да се спестят средства, а да се промени структурата на бюджета, така че да остават повече средства за реална полицейска дейност. Министърът отбеляза, че силовите системи са недостатъчно финансирани или ресурсът отива приоритетно за разходите за персонал, което уврежда реално работата на терен.
Във връзка с протестите на полицаите Владислав Горанов коментира, че в първия ден се е наблюдавала спонтанност на тези прояви, а в следващите дни има организация.
Премиерът Бойко Борисов в Пловдив обяви, че е разписал целево средства за над 3,5 млн. лв. за системата на МВР. Той обясни, че са предвидени 700 хил. лв. за ремонт на автомобилния парк на МВР, 500 хил. лв. за специалните полицейски сили, 720 хил. лв. за зимни автомобилни гуми. Ще има средства и за смяна на принтери и компютри в почти всички дирекции на МВР, както и за доставка на гориво, ремонтиране на приемни за граждани и др. „Ако някой още иска да събори държавата – да заповяда”, каза Борисов. От думите му стана ясно, че е било разпоредено да бъдат закупени нови над 200 микробуса и автомобили за специалните полицейски сили за превозване на бежанци. Премиерът Борисов призова работещите в системата на МВР да не се подвеждат и да не бъдат употребявани. По думите му, ако някой ги употреби "грехът ще си го носят сами". Той каза още, че винаги ще милее за хората от системата на МВР.
Въпреки призивите за успокояване на ситуацията, служители на МВР в цялата страна излязоха и днес на протест. Полицаи блокираха движението по бул. „6 септември” в Пловдив и пл. „Орлов мост” в столицата. Протести имаше също във Варна и Бургас, където обаче служителите в МВР не решиха да блокират ключови кръстовища или булеварди.
За 8 ноември в столицата е предвиден национален протест, в който ще вземат участие служители от сектор „Сигурност” от цялата страна.  http://www.focus-news.net
 


Сходни връзки

В МВР валят рапорти за напускане, протестите продължават (ОБЗОР) | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди