изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 20:17 EEST
Граждани предлагат общинските съветници в Добрич да даряват възнагражденията си    
Общество Да се учреди фонд „Общински съвет град Добрич”, в който да постъпват месечните възнаграждения на общинските съветници, предлага Десислава Първанова от Добрич. Като гражданин тя е внесла предложението си до кмета Йордан Йорданов с копие до председателя на временната комисия за подготовка на проект на Правилник за организация и дейността на Общинския съвет.

„Тъй като работата в полза на общността е призвание и престиж, а не средство за лична облага“, тя предлага ежегодно чрез допитване да се избира обект или начин, чрез който общинските съветници да са в полза на тези, които ги избраха. „Предлагам като възможност да се гласува събрани средства от работни заплати на ОбС да се дават като еднократни помощи или за лечение на деца от общината, подпомагане на социално слаби граждани или инвестиция в инфраструктура, съвместно с местната общност – например изграждане на детска площадка в квартал, като част от средствата са от Вашите заплати, а жителите на квартала участват с 20 до 30 на сто свои средства в обекта. Така, смятам, е справедливо, защото ние ще покажем, че не чакаме наготово като граждани, а Вие, като добри стопани на града, ще демонстрирате своята отговорност“, посочва Десислава Първанова. Тя очаква това предложение да стане част от дискусията в залата на предстоящото заседание на Общинския съвет на 24 ноември.
Първанова припомня, че в други общини, като Стрелча и Хасково, се предлага съветниците да получават символични възнагражденията - от по 1 лв. и дори от по 0.01 лв.
Тя се надява, че общинските съветници в новия местен парламент ще се вслушват в мнението на своите гласоподаватели. Във връзка с това тя предлага да се даде възможност на гражданите за 5-минутно изказване или мнение след всяка докладна записка, преди тя да е гласувана. В проекта за правилник е предложено гражданите да имат право на изказване в края на сесията. Според Първанова обаче всякакъв коментар е безпредметен, след като вече е гласувано решението. Тя предлага също след всяко решение на Общинския съвет да бъдат изписани имената на гласувалите и кой как е гласувал, или поне да се вписва по партийна принадлежност – за, против и въздържал се.
Днес Десислава Първанова е присъствала на заседание на временната комисия за подготовка на проект на Правилник за организация и дейността на Общинския съвет, на което част от нейните предложения са били дискутирани.
Публичното обсъждане на проекта за правилник на Общинския съвет, който е публикуван на сайта на Общината, продължава до 23 ноември.  НДТ

 


Сходни връзки

Граждани предлагат общинските съветници в Добрич да даряват възнагражденията си | 1 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
Граждани предлагат общинските съветници в Добрич да даряват възнагражденията си
Автор: Anonymous да 2015-11-16 @ 00:36 EET
Надявам се ,че партиите не са излъчили за  общински съветници крайно нуждаещи се и затова смятам,че  предложението ви е повече от навременно. Смятам , че общинският съвет взел решението съветниците да имат  заплати   е закононарушител -  според НПК  (ако не се лъжа) това е злоупотреба със служебно положение с цел обогатяване; групово  сговаряне за грабеж , чрез измама,с цел лична облага  (ние сме им работодател) без да се допитат до нас ,чрез референдум и т.н..  Предлагам да вземете решение всички общински съветници да се откажете от заплатите си,като паралелно с това определите в какво да бъдат инвестирани тези пари - в детска градина; стипендии на крайно бедни деца,които поради липса на средства не посещават училище; в обществен ред и сигурност и т.н.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди