изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 06:02 EEST
Неутрализиран е предполагаемият организатор на атентата в Париж (ОБЗОР)    
По света Белгийският джихадист и предполагаем организатор на атентатите в Париж Абделхамид Абауд е бил убит при полицейската операция в парижкото предградие Сен Дени в сряда. „След сравнителен анализ на следите от дланите и пръстите Абделхамид Абауд е официално идентифициран като един от убитите по време на щурма на антитерористичния отдел на улица „Корбийон“ в Сен Дени през нощта срещу 18 ноември. Тялото е намерено в поразената жилищна сграда“, гласи прессъобщение на прокуратурата към окръжния съд в Париж.

Френският премиер Манюел Валс приветства неутрализирането на белгийския джихадист Абделхамид Абауд при операцията на полицията в парижкото предградие Сен Дени в сряда.
„Абауд - мозъкът или един от мозъците на атентата в Париж, тъй като трябва да бъдем предпазливи предвид заплахите, е сред загиналите“, заяви Валс пред парламента.
От дребен престъпник в Брюксел, 28-годишният Абауд се е превърнал в радикализиран ислямист. През 2013 година е заминал да се сражава в Сирия, където става едно от лицата на френскоезичната пропаганда на „Ислямска държава“ под името Абу Омар ал Балджики.
В края на 2014 година той влезе в полезрението на европейските разузнавателни служби с пътуванията си из Европа в опит да подготви атентат, който в крайна сметка бе осуетен.
В сряда прокурорът на Париж Франсоа Молен определи Абауд като организатор на „много заговори за атентати в Европа от името на терористичната организация „Ислямска държава“.
Името Абделхамид Абауд стана известно при разбиването на джихадистка клетка в белгийския град Вервие през януари 2015 г. Тогава Абауд бе заподозрян, че е поръчител на атентат, който е подготвяла клетката срещу полицаи или полицейски участък.
Според медии от няколко месеца френското разузнаване е считало Абауд като един от основните организатори на планове за атаки на френска територия. Следователите подозират Абауд, че има участие в предотвратения на 19 април заговор за атентат срещу църква във френския град Вилжюиф, в осуетената атака, чийто евентуален извършител бе арестуван на 11 август, както и в нападението във влака „Талис“ на 21 август.
Освен това, Абауд е поддържал контакти с Мехди Немуш, който откри стрелба пред Еврейския музей в Брюксел на 24 май 2014 година.
Според източник, близък до разузнаването, Абауд е счетен за достатъчно опасен и затова в края на септември името му е било включено в списъка с потенциални мишени на френските удари срещу джихадистите. http://www.focus-news.net/
 


Сходни връзки

Неутрализиран е предполагаемият организатор на атентата в Париж (ОБЗОР) | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди