изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 09:36 EEST
ЖУРНАЛИСТИЧЕСКА РАБОТИЛНИЦА ЗА ОЦЕНКА НА ЕКОСИСТЕМНИТЕ УСЛУГИ В ЗОЦ    
НовиниВ Шабла гостува своеобразна „работилница за журналисти“, която бе част от по-голям тридневен форум, организиран от фондация БлуЛинк в Албена, съобщават от Община Шабла.


Работилницата е част от проект „Секторни политики, укрепващи ангажираността за подобряване на екосистемните услуги в България (SPECIES)“  по програма „ Секторни политики за системно използване на екосистемните услуги“ с подкрепа на Финансовият механизъм на ЕИП и в партньорство с министерствата на околната среда и туризма.  Проектът има за цел да изследва и популяризира концепцията за екосистемни услуги по Черноморието.  Тя е свързана с това, че вместо спирачка и пречка, опазването на екосистемите трябва да се разбира като услуги, които туристическият бизнес ползва за подобряване на услугите и повишаване на печалбите. В работилницата участваха 20 журналисти от регионални и национални медии, които работят в ресори като туризъм, икономика, бизнес и околна среда. Тяхното обучение бе свързано с достъп до експерти, разработване на журналистически подходи и запознаване със съществуващи добри примери за устойчивото съжителство между опазени екосистеми и туристически бизнес.
Шабла стана спирка на „работилницата“, защото е окачествена от специалистите като един от добрите примери по Черноморието, където е потърсено алтернативно решение на иначе трудния за разрешаване казус с къмпингуването. С регламентирането на временните биваци чрез решение на Общински съвет – Шабла и събирането на минимални такси от практикуващите го туристи за извозване на отпадъците се осъществява крехкия баланс между опазване на околната среда и задържане на туристите, които са привлечени от екосистемните дадености в региона.
Домакин на срещата в Шабла стана Зелен образователен център, а неговият ръководител Даниела Тодорова разказа за почти 5-годишната история на центъра и за еко-инициативите, които са били инициирани в този период под неговия покрив. Теодора Димитрова, ст. експ. ИП към Общинска администрация, пък сподели за пътя, извървян до поставяне на бивакуването в района в законова рамка.
Проектът „Секторни политики, укрепващи ангажираността за подобряване на екосистемните услуги в България“ се очаква да приключи през юни 2016 г. Голяма част от аналитичната работа по него ще бъде осъществена въз основа на налични данни от статистически, национални и научни източници. Планират се обаче и теренни екосистемни изследвания, които ще се проведат в няколко територии с относително съхранени екосистеми, чиито „услуги“ за бизнеса и местните общности могат да се оценят. Те включват районите около с. Тюленово, Кранево и гр. Бяла. НДТ


 


Сходни връзки

ЖУРНАЛИСТИЧЕСКА РАБОТИЛНИЦА ЗА ОЦЕНКА НА ЕКОСИСТЕМНИТЕ УСЛУГИ В ЗОЦ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди