изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 17:34 EEST
ЕК поиска оттегляне на Цацаров за обективна проверка на „Яневагейт“    
Европейски съюз Независима проверка на казуса „Яневагейт“ може да се направи, само ако тези, за които се твърди, че са замесени, бъдат изключени от процеса.  Това обяви в позиция Европейската комисия след запитване на Mediapool. Прокуратурата е единственият орган в България, който може да разследва казуса с изтеклите разговори между бившия председател на Софийския градски съд Владимира Янева и Румяна Ченалова, затова на практика позицията на ЕК е за това Цацаров да се оттегли временно, за да се изасни случая, тъй като и неговото име беше замесено в скандала.

Освен това прокуратурата у нас е централизирана и всички обвинители са подчинени на главния прокурор, като по този начин става невъзможно те да действат независимо.

Както вече стана ясно, замесените в скандала имат намерение да игнорират участието си в него, като се оправдават с това, че причината за скандала е изтичане на незаконни записи и основния обект на разследване ще е кой е направил записите и кой е виновен за изтичането им.

ЕК отчита като положителна стъпка предварителните проверки по случая, инициирани от ВСС, като допълва обаче, че това не е достатъчно.

Целта на тези проверки трябва да е установяване на фактите и изясняване на всички съмнения свързани с твърденията по повод възможна търговия с влияние от страна на висши магистрати и политици, категорични са от Брюксел.

Оттам пишат още, че е важно тези разследвания да се извършват бързо и обективно, за да бъде убедено обществото в тях.

Независимостта на съдебната система е ключов фактор за всяко демократично общество. Без никакво съмнение всяка информация, която предполага, че тази независимост е застрашена, чрез търговия с влияние или по друг начин, трябва да бъде проверена незабавно и докрай, казват още от Комисията.

"Европейската комисия ще продължи да наблюдава от близо всяко развитие, свързано със съдебната реформа и с борбата срещу корупцията и организираната престъпност в България. Напомняме, че следващият доклад по Механизма за сътрудничество и оценка е насрочен за началото на следващата година (2016 г.)", допълва Бюрксел.

Вчера "Биволъ" публикува шести от скандала. От записите стана ясно, че председателят на ВАС Георги Колев се опитва да й помогне, а главният прокурор Сотир Цацаров е подготвял лобито си във Висшия съдебен съвет за отстраняването на Владимира Янева.

В друг запис Владимира Янева говори за това, че премиерът Бойко Борисов е наредил на главния прокурор да я "опраска".

В сагата се замеси и шефът на Етичната комисия на ВСС Ясен Тодоров, който обяснява, че "Бойко ми прати един от неговите най-близки хора да ми каже по никакъв начин тебе да не те закачаме".

Скандалът не успя да трогне нито премиера Борисов, нито главния прокурир.

Борисов обяви в коментар за скандала, че става въпрос за „две каки“, които си говорят, а Цацаров Цацаров подчерта, че приказките на Янева били заради нейното притеснение, че е разследвана по делото "Червей". Той даде да се разбере, че ще бъде разследвано изтичането на записите, но не и тяхното съдържание.  https://offnews.bg

 


Сходни връзки

ЕК поиска оттегляне на Цацаров за обективна проверка на „Яневагейт“ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.10 секунди