изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 04:13 EEST
ВОЙНА ТУРЦИЯ-ИРАК?: Press TV: Хайдер ал Абади заповяда на иракските ВВС да преминат в състояние на повишена бойна готовност    
По света Багдад. Иракският министър-председател Хайдер ал Абади е заповядал ВВС на страната да преминат в състояние на повишена бойна готовност за защита на суверенитета й от турските военнослужещи на нейна територия. Това съобщи в понеделник телевизия Press TV.



„Министър-председателят на Ирак Хайдер ал Абади заповяда частите на ВВС на страната да бъдат приведени в повишена бойна готовност във връзка с изтичането на срока, който бе отпуснат на Турция за това, да изведе своите военни подразделения от северната иракска провинция Найнава“, гласи съобщението на канала.
Иракският премиер е призовал военновъздушните сили „да бъдат готови да защитят териториалната цялост и суверенитет“ на страната, предава още Press TV.   http://www.focus-news.net

Премиерът на Ирак: Контрабандният петрол на "Ислямска държава" минава предимно през Турция

Преобладаващата част от изнасяния контрабандно от ИДИЛ петрол минава през Турция, заяви премиерът на Ирак Хайдер ал Абади. В изявление след среща в Багдад с германския външен министър Франк-Валтер Щайнмайер Абади настоя, че на територията на Ирак има турски войски - без знанието или съгласието на иракското правителство. Предизвикваме Турция да покаже каквото и да било доказателство, че сме знаели или сме се съгласили на това, добави той по повод неотдавнашното разполагане на турски войски и танкове в Северен Ирак, пише offnews.bg. Този регион не може да поеме още един конфликт, включително такъв между Турция и Ирак, каза германският външен министър. Той призова за спадане на напрежението.

Обвинението на Абади идва в момент, когато редица страни вече обвиняват Турция, че е замесена в трафик на петрол с ИД. Радикалната групировка контролира райони в Ирак и Сирия.

От няколко дни Русия обвинява Турция, че се възползва от джихадистката контрабанда на петрол и дори намеси пряко президента Реджеп Тайип Ердоган, който заяви, че това са лъжи.

В петък САЩ заявиха, че количеството петрол, което ИД превозва в Турция е "икономически незначително". След това изявление Москва обвини Вашингтон, че искал да прикрие тези деяния.

От пресслужбата на премиера напомниха, че ултиматумът на министър-председателя Хейдар ал Абади изтича. Той поиска от Турция незабавно да изведи войската си от Ирак, заявявайки, че на Анкара са й останали 24 часа. След това въпросът ще бъде внесен за разглеждане в Съвета за сигурност на ООН.

Турция разполага военна база в Ирак

Турция ще разположи постоянна военна база в района на Башик в иракската провинция Мосул, където турски военнослужещи тренират бойци от иракските кюрди (пешмерга), съобщи Hurriyet Daily News.Според изданието, споразумението за разполагане на базата е подписано между лидерите на Иракски Кюрдистан Масуд Барзани и тогавашния турски министър на външните работи Феридун Синирлиоглу на 4 ноември по време на неговото посещение в Северен Ирак.

Сега се разгаря скандал между Турция и Ирак по повод изпращането на над 100 турски военнослужещи в провинция Мосул за трениране на кюрдите без одобрение на иракското държавно ръководство. Багдад се заканва да ги бомбардира.
http://www.blitz.bg



 


Сходни връзки

ВОЙНА ТУРЦИЯ-ИРАК?: Press TV: Хайдер ал Абади заповяда на иракските ВВС да преминат в състояние на повишена бойна готовност | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди