изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 07:10 EEST
МЛАДИТЕ ХОРА ТРЯБВА ДА ИМА ЗАЩО ДА ОСТАНАТ В КАВАРНА    
Интервюта Това е основната цел на кмета на община Каварна Нина Ставрева. Думите си тя вече доказва и с дела - децата в морската община ще посещават детските градини безплатно. Рокът ще го има в Каварна, но ще има и руска, и италианска музика, казва Ставрева


Визитка:
Новият кмет на община Каварна - Нина Ставрева, е възпитаничка  на Икономическия университет във Варна. Магистър е по аграрна икономика и педагогика. От 1997 г. е учителка по икономически дисциплини в Професионалната земеделска гимназия "Климент Тимирязев" в родния град. Членува в БСП от 2007 г. От 2009 до 2011 г. е председател на Младежкото обединение (МО) на социалистите в община Каварна. Член е на Националния съвет на МО през същия период и на Изпълнителното бюро на Общинския съвет на БСП в града. От 2013 г. е председател на Обединението на жените - социалисти в Каварна. В предходния местен парламент Ставрева е била общински съветник, председател на постоянната комисия "Духовни дейности - образование, култура и проблеми на младежта". Омъжена, с две деца.

- Г-жо Ставрева, с встъпването Ви в длъжност имате спешна задача - подготовката на бюджета за 2016 г. Какво ще предложите на съгражданите си в бюджета за догодина и какви ще са основните му елементи?
- Радвам се, че първото ми предложение към Общинския съвет на Каварна беше прието и одобрено. В предизборната кампания казах, че ще работя за младите хора в общината и първият ми ангажимент вече е изпълнен. Предложението ми, детските градини в Каварна да станат безплатни, се осъществи. За съжаление бюджетът на общината за 2016 г. е доста по-ограничен от тазгодишния. Намалени са средствата за читалищата, но на по-късен етап ще търсим варианти за допълнително финансиране за тях. Към този момент трябва да се справим с най-спешните разходи.

- Имате ли вече ясна картина за това какво наследство във финансовата сфера Ви остави предшественикът Ви г-н Цонев?
- При встъпването ми в длъжност г-н Цонев заяви, че ще се радвам на финансово спокойствие в първата година от мандата си. Вярвам, че го е казал с добри чувства, но картината е малко по-различна. Не сме приключили с разглеждането на окончателната финансова картина в общината, но към момента се опитваме да разплатим най- спешните задължения. В пречиствателната станция служителите не бяха взимали заплати от август месец. Разплатихме ги. Сега се оказва, че общината не е длъжник само към тях. Само за месеците септември и октомври дължахме 15 хиляди лева за гориво за автомобилите на общината. Дължахме 93 хиляди лева за болницата, още 10 000 лева за обслужването на Vivacom. Разплатили сме и доставката на храна за детските градини. Дължимата сума към 30 октомври беше над 80 000 лева.
Моментът, в който приключи финансовата ревизия на община Каварна, резултатите й ще бъдат официално съобщени на обществеността. Хората трябва да знаят за какво са били харчени парите им.

- След края на изборите много се изписа и изговори в медиите за Каварна рок фест. Ще продължите ли установената традиция - да се провеждат рок фестивали, както и другите прояви, станали част от културния календар на Каварна, "Страваганца", "С България в сърцето", "Рибен и миден фест"?
- Каварна е и ще остане рок столицата на България. След нас много други морски градове организираха подобни събития, но оригиналът е в Каварна. Хубаво е, че за феста идват много хора от различни точки на България. Амбицията ни е този и другите фестивали да започнат да носят полза за хората в Каварна. Всяко такова събитие трябва да носи принадена стойност за града. Освен изброените от вас фестивали, които ще продължим да провеждаме, ще разширим програмата със събития с провеждането на дни на руската и на италианската култура. Ще попълним културния афиш и с концерти от други музикални жанрове, за да можем да привлечем в града ни и хора с разнообразни интереси.

- Каква е визията Ви за икономическия облик на общината поне в първата година от мандата Ви?
- Каварна има много неразработени възможности за развитие в икономически план. Общината работи активно за привличане на инвестиции в нашия град. Например, вече имаме инвестиционно намерение от френска фирма, която иска да отвори малко предприятие за производство на полуфабрикати. Инвестиционното намерение предвижда създаването на 100 работни места. Документите ще бъдат представени на следващото заседание на Общинския съвет. И това няма да бъде единствения проект, на който разчитаме. Ще бъдем много активни за привличане на инвестиции, защото това което липсва в нашия град, е постоянна заетост. Не можем да задържим младите хора тук, след като работата им зависи от дължината на туристически сезон. Общинската администрация трябва да работи за осигуряване на условия за разкриване на повече предприятия, защото с това ще създадем сигурност в младите и възможности да останат в родния си град. Има възможности и ще ги използваме максимално. Не може да живеем в район с развито зеленчукопроизводство, а да нямаме преработвателни предприятия. Каварна може да създаде условия за привличане на инвестиции в града ни и вече доказва, че това не са празни приказки, а реални осъществени планове.

- Селското стопанство и туризмът са структуроопределящите отрасли в Добричка област. Какво още, според Вас, трябва да се направи в Каварна, за да стане привлекателна дестинация и градът и околностите му да привличат туристи не само по време на фестивалите?
- Очарованието на северното Черноморие все още остава недооценено от туристите. В същото време и ние сме длъжници на туристическия бизнес. Необходимо е да се погрижим за реновирането на централната част от плажа в Каварна. Вече обмисляме възможностите общината да кандидатства за европейско финансиране с такъв проект. До този момент поддържаме конструктивен диалог с туристическия бранш и мисля, че ще задълбочим сътрудничеството си, като партньори. Общинската администрация ще направи необходимото за да стане градът ни по-привлекателен за туристите и не само с провежданите тук фестивали.

- В навечерието на коледно-новогодишните празници сме, какво послание ще отправите към Вашите съграждани?

- Най-важно е хората да са здрави и да са щастливи със семействата си в тези прекрасни празнични дни. Весело празнуване на Коледа и Нова година и успешна 2016 година на всички каварненци. НДТ


 


Сходни връзки

МЛАДИТЕ ХОРА ТРЯБВА ДА ИМА ЗАЩО ДА ОСТАНАТ В КАВАРНА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди