изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 15:31 EEST
НАРОДЕН КАЛЕНДАР: ИГНАЖДЕН    
Общество Днес църквата почита антиохийския епископ св. Игнат Богоносец. Днес празнуваме Игнажден, както е известен сред народа. Счита се, че от Игнажден до Бъдни вечер продължили родилните мъки на Богородица. От този ден започват и коледните и новогодишни празници. Според народно поверие на този ден е началото на новата година, затова в някои области на страната го наричат още Нов ден. И понеже това е нова година - много е важно какъв човек ще влезе пръв в къщата - добър или лош.



Днес почитаме свещеномъченик Игнатий Богоносец, ученик на св. апостол Йоан Богослов. Според евангелието на Матея, самият Исус вдигнал малкия Игнатий на ръце. Оттогава св. Игнатий наричат Богоносец, а в иконите го изобразяват в ръцете на Бога. 

Той е ръкоположен за епископ на град Антиохия. Заради вярата си в Христос, по нареждане на император Траян бил хвърлен на дивите зверове и разкъсан от тях.

Българите наричат този голям християнски празник "Игнажден", "Идинажден", "Игнатьовден", "Инатя" (в Родопите), "Идинак" (в Северна България), "Поляз", "Полязовден" (в Котленско и Добричко) или "Млада година". Според християнските вярвания от Игнажден започнали родилните мъки на Божията майка, които продължават до раждането на Исус Христос на Коледа. 

Тези дни са познати сред българите като "Мъчници" или "Игнашка неделя" и се почитат особено строго от младите булки и бременните жени. Традицията повелява през тези дни те не предат и тъкат, да не перат, за да забременяват и да раждат леко. В народното съзнание Игнажден се приема за първия от поредицата коледни празници

Празникът се свързва със зимното слънцестоене и се смята за начало на новата година. Нарича се още Млада година, Нов ден, Млад месец или Полазовден.

С Игнажден започват коледните празници. Може би няма друг празник, който да е свързан с толкова поверия и ритуали. Ето и най-разпространените от тях:

Интересна практика има в някои части на страната - полазникът, или първият влязъл в дома, сяда и "мъти" пред огнището върху слама и съчки, които сам е донесъл. Целта на този ритуал е двойна - да мътят квачките през годината и да дойдат момци, които да вземат момите. 

Ако първият влязъл в дома е домашно животно, например, го посрещат с благодарност и присъствието му се смята за добра поличба.

Ако в дома ви влезе бременна жена или с малки деца, животът ви ще е повече от хубав.

Вярва се, че ако днес срещнем ром, цяла година ще сме много, много щастливи.

Хубаво е също така, ако пътя ви пресече лисица.

В Родопите Игнажден се нарича и "хайвански празник". "Хайванчета" наричат домашните впрегатни животни. Затова на днешния ден добитъкът не се впряга, за да е здрав и силен през идната година.

Както на повечето подобни дни, традицията повелява днес да не се работи, като това важи най-вече за младите жени, които не са раждали. Ако днес си почиват, раждането им ще е по-леко.

Не изнасяме нищо от вкъщи днес - най-вече сол и огън, за да не излязат от дома сполуката, късметът и берекетът.

Не даваме и не взимаме нищо назаем. Не се пере, за да не се настани в дома ни болест. Не се вари боб, за да не бие градушка. Не се местят кошери, за да не избягат пчелите.

Погледнете през прозореца - ако времето е ясно, през април ще има суша. Ако е облачно, чака ни успешна и обилна година.

Храната на Игнажден е специална и разнообразна, като за празник. Менюто, разбира се, е постно.

Колаците и кравайчетата са повече от задължителни, децата много им се радват. В Родопите приготвят много вкусен пататник и едно древно българско ястие, което се прави с боб и картофи.

На масата се слагат ошаф, зеле и туршия. Добре е да има сурово жито и орехи.

Честит имен ден на Игнат, Искра, Искрен, Огнян, Огняна, Светла, Светослав, Пламен, Пламена.

http://news.ruse24.bg


Кратко животоописание

Свети Игнатий Богоносец по предание е същото онова дете, което Господ взел на ръце при Себе Си и което посочил на апостолите, като казал: "ако се не обърнете и не станете като деца, няма да влезете в царството небесно". Той бил ръкоположен от свети апостол Петър за Антиохийски епископ, където проповядвал Христа. Завършил живота си мъченически в Рим, където бил хвърлен на лъвовете.

Св. Димитрий Ростовски

Св. Игнатий БогоносецСвети Игнатий е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му има латински произход, запазените оскъдни сведения за него сочат, че той е с източно потекло. Твърде вероятно е да е юдей, тъй като от ранна възраст е общувал с някои от апостолите – Петър, Йоан или Павел, който вероятно го е кръстил. Според благочестиво предание той е онова дете, което Иисус Христос посочил, докато апостолите спорели за първенство, повикал го и го прегърнал, като казал:

"Ако не се обърнете и не станете като деца, няма да влезете в Царството небесно. Който се смири като това дете, той е по-голям в Царството небесно. И, който приема едно такова дете в Мое име, Мене приема." (Мат. 18:2-5)

Свети Йоан Златоуст обаче, който прекарал част от служението си в Антиохия, в похвалното си слово за светеца споменава, че той не е виждал лично Христос. Според текста на "Мъченичеството на Свети Игнатий" той е бил "ученикът на Свети Йоан". Така, че вероятно е познавал и други от апостолите.

Свети Игнатий бил епископ на Антиохия в продължение на 40 години. Мъдро управлявал паството си, без да жали трудове и грижи. Усърдно проповядвал Божието слово и мнозина довел до познание на Христос. Паството наричало своя епископ Богоносец, защото той самият казвал, че носи в сърцето си Бога. В акта на мъченичеството му се споменава, че е бил "мъж апостолски във всичко" и че "грижливо управлявал църквата в Антиохия", както и че я превел през гоненията на император Доминициян. Според църковния историк Евсевий Кесарийски Игнатий е третият епископ след свети апостол Петър и Еводий. Той пръв въвел пеенето на божествените песни от два хора (антифонно пеене), което после било прието и от другите християнски църкви.

Посланията на свети Игнатий са написани набързо на път за Рим. В малоазийския град Смирна пише послание до ефеската, магнезийската, римската и тралийската църква, а от град Троада изпраща послания до филаделфийската, смирненската църква и до Поликарп, епископ на Смирна.

През 107 г. загива мъченически в голям цирк в град Рим, разкъсан от зверове.

Свещеник Дончо Александров

http://pravoslavieto.com

 


Сходни връзки

НАРОДЕН КАЛЕНДАР: ИГНАЖДЕН | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди