изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 21:42 EEST
ТРАПЕЗАТА Е ПОСТНА НА БЪДНИ ВЕЧЕР    
Коледа ТРАПЕЗАТА Е ПОСТНА НА БЪДНИ ВЕЧЕР
ПОСТНА ПИТКА, ЛОЗОВИ САРМИЧКИ, ТИКВЕНИК,


   
ПОСТНА ПИТКА

Рецепта за Постна питка за Бъдни вечер и задължително тестото се прави със сода и вода, без кисело и прясно мляко и без мая.

Продукти:

500 гр брашно (може да отиде и повече)
300 мл хладка вода
2 с.л. оцет
1 ч.л. сол
1 с.л. захар или по-малко
1 ч.л. сода бикарбонат
1 бакпулвер
2-3 с.л. растителна мазнина, червен пипер, шарена сол

Начин на приготвяне:
Пресява се брашното, заедно със солта и бакпулвера. В чашка се смесват оцетът, содата и захарта. Разбърква се и се налива водата. Прави се кладенче в брашното, добавя се олиото и по малко от водата, в която са разтворени оцетът, содата и захарта. Замесва се тестото. Меси се около 10 минути, до меко лепкаво тесто. Оставя се да почине (преди това се удря в масата до 50 пъти) и се оформя питка по желание. Пече се в предварително загрята на 200 градуса фурна около 40-50 минути. Изважда се и се залива с тънка струйка растителна мазнина. Поръсва се с шарена сол и червен пипер. Задушава се с кърпа.
И тъй като Бъдни вечер е специален празник, от тестото се отделя малко топче, от което се прави подходяща украса -кръст, плодове, животни и други. И в нея се слага парата.

ЛОЗОВИ САРМИЧКИ

Продукти:
250 г ориз
1 глава лук (голяма)
8-10 с. л. олио
50 г орехови ядки
50 г стафиди
1 ч. л. сух копър
лозови листа за завиване

за подлучения доматен сос
2 скилидки чесън
1-2 с. л. доматено пюре
2 с. л. олио
сол на вкус

Приготвяне:
Лукът се нарязва на ситно, запържва се в сгорещеното олио за 1-2 минути и се прибавя измитият и почистен ориз. Пържи се, докато стане стъклен и се залива с 250 мл вода. След като оризът поеме водата, се прибавят едро счуканите орехови ядки и стафидите. Овкусява се с копъра и се разбърква. Лозовите листа се разгъват върху плот, поставя се по 1 лъжица от плънката и се завиват сармички. Притискат се с длан, за да се стегнат и се подреждат в тенджера. Затискат се с чиния, налива се около 700 мл вода (да ги залее) и се варят на тих огън 20-30 минути.
Чесънът за соса се реже на филийки, запържва се за 10-20 секунди в сгорещеното олио, добавя се доматеното пюре и се посолява. Разбърква се, изчаква се, докато доматеното пюре стане зърнесто и се отстранява от огъня.
Готовият сос се сипва при сармите 5-10 минути преди да се отстранят от огъня. Ястието може да се предложи както топло, така и студено.
   
ТИКВЕНИК

Продукти:
1 пакет точени кори
1/2 средно голяма тиква
1 ч. ч. захар
100 мл олио
200 г орехови ядки
1/2 пакетче канела
1 ч. л. сол
1 ч. л. олио за намазване
пудра захар за поръсване

Приготвяне:
В тенджера се сипва олиото и настърганата тиква се задушава със захарта, солта и канелата, като от време на време се разбърква. Накрая се прибавят счуканите орехови ядки и пак се разбърква. Готовата плънка се разпределя върху корите и се завиват. Корите се подреждат в намазнена тава. Пече се около 30 минути в загрята до 220 градуса фурна. Тиквеникът се сервира поръсен с пудра захар.



 


Сходни връзки

ТРАПЕЗАТА Е ПОСТНА НА БЪДНИ ВЕЧЕР | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди