изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 09:14 EEST
ЗА ПРЪВ ПЪТ В ЖИВОТА СИ ДВАМА МЛАДЕЖИ ЩЕ ПОСРЕЩНАТ КОЛЕДА СЪС СЕМЕЙСТВОТО СИ    
Коледа Чудеса се случват с децата в центровете за настаняване от семеен тип. Много гости посрещнат в дните преди празниците центровете за настаняване от семеен тип в Добрич. Там са настанени 48 деца и младежи. Голяма част от тях са от областта и вече има случаи, когато родители, които преди изобщо не са ги търсили, изявяват желание да ги виждат. Ученици в Помощното училище „Д-р Петър Берон“ са 25 деца. От тях 9 посещават часовете всеки ден, а останалите ползват грижата на ресурсните учители.

„Радваме се на добро здраве. Всички деца са здрави и много добре наддават” - сподели директорът на центровете Юлия Върбанова. Тя разказа, че тържеството за Коледа е било на 16 декември, но къщичките продължават да посрещат гости и дарители. Благотворителната инициатива „Операция „Плюшено мече” осигури персонални подаръци за всяко дете от центровете. Освен това, и нови придобивки за всяка къщичка – сух басейн за къща №1 с най-малките деца, музикален стол за друга, както и велоелгометри за другите две къщички, където има деца с ДЦП. Има и прекрасни барбарони за лежащоболните.С подарък за всяка къщичка са дошли и партньорите от фондация „Лумос”. Всеки център е получил коледна украса, както и пъзели, и конструктори. Приятелите от Евангелистката църква, които през лятото осигуриха възможност за ваканция на море на 28 деца, сега са ги зарадвали с шатри и големи басейни за лятото. Дарител е предоставил сумата от 5000 лева, с които са закупени бягащи пътечки, велоелгометри за къщичките, които нямат. С голямо дарение са ги изненадали от Окръжния съд, които са осигурили лакомства и сокове. Областна управа също гостува, като предостави за децата много плодове.
За празничното настроение в центровете допринася прекрасната коледна украса. За по-малко от година, откакто са настанени от социалните домове в центровете, голяма част от децата вече са се адаптирали и бележат сериозно развитие. Има такива, които преди са казвали само по една дума, а сега вече свързват цели изречения, споделя не без гордост Юлия Върбанова. Тя признава, че в началото не е приемала деинституционализацията, но - резултатите, които децата показват, след преместването им в центровете, говорят за неочаквано добри резултати. Айше, която 13 години се е хранила със сонда, вече не само се храни без сонда, но и сериозно наддава, като само за месец е качила 6 килограма. Ако в началото само 13 деца са били на обща храна, то сега вече те са 26. Момче не само е започнало да говори, но проявява и сериозни заложби в областта на изобразителното изкуство. Незрящо дете учи брайл, има лаптоп и телефон. От всички настанени в центровете деца и младежи едва 3-4 могат да говорят, но всички се радват на комуникацията с хората. Единствено незрящият Николай, който е роден без очи, се притеснява, когато има шум и не е присъствал на празниците в центъра. Но, благодарение на подарения от „Социални грижи” бял бастун, той вече може да се придвижва, научил се е и сам да се храни. За всички други посрещането на гости, срещата с различни хора, е голяма радост и приятно преживяване, споделя Юлия Върбанова. И допълва, че в новата услуга, в центровете, преоткрива децата, голяма част от които познава още от дома в Крушари. Сега те са като нови, бележат изключителен прогрес.
„Не очаквах, че толкова бързо ще се развият нещата. Отчитаме неочаквано добри резултати” - сподели тя. И допълни, че дори родители, които не са търсили децата си с години, сега идват да ги видят.
Две от тях – Тихомир и Фади, дори ще посрещнат Коледа със семействата си… За първи път. НДТ


 


Сходни връзки

ЗА ПРЪВ ПЪТ В ЖИВОТА СИ ДВАМА МЛАДЕЖИ ЩЕ ПОСРЕЩНАТ КОЛЕДА СЪС СЕМЕЙСТВОТО СИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди