изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 09:24 EEST
СНЕЖАНКА Е ПОМОЩНИЦА НА ДЯДО МРАЗ    
Коледа Коледа сияе в зелено, червено и златисто

Много са интересните факти, свързани с един от най-големите празници в хирстиянския свят - Рождество Христово. Коледа, заедно с Великден, когато се чества Възкресение Христово, обединяват хората по света и ги карат да забравят поне за малко несгодите на ежедневието и - заедно с молитвите за по-добро утре, да се върне надеждата в душите и сърцата им. Всъщност човечеството започва да празнува Коледа през 350 г., когато папа Юлиян I провъзгласил 25 декември за официален празник, отбелязващ рождения ден на Христос.
Традиционните три цвята на Коледа са зелен, червен и златист. Зеленото е символ на живота и прераждането, червеното символизира кръвта на Христос, а златистото представлява светлината, богатството и царствеността. Древните хора считали имела за свещен, тъй като е вечнозелен и дава плодове през зимата. Древните келти, например, изрязвали растението със златни сърпове и не го оставяли да докосне земята. Вярвали, че има силата да лекува болести и да гони злите сили.
Вечнозелените растения символизират вечността и прераждането от древни времена. Езическият култ към зелени клонки и дървета еволюирал в християнизираното коледно дръвче. Първият документиран човек, украсил коледно дръвче, е реформаторът Мартин Лутър (1483 г. – 1546 г.). Според легендата, той бил толкова удивен от красотата на звездите, блещукащи между клоните на борчетата, че донесъл у дома си едно дръвче и го украсил със свещи, за да сподели картината с децата си. В Полша паяците и паяжините са често срещана украса за коледните дръвчета, тъй като - според легенда, паяк е изплел одеало за малкия Исус. В Полша паяците са символ на просперитет и доброта. Първите електрически лампички за украса са били използвани само 3 години, след като Томас Едисон прави първата публична демонстрация на електрическа светлина през 1879 г. Асистентът на Томас Едисон, Едуард Джонсън, идва с идеята за електрически лампи за коледни елхи през 1882. Неговите светлини са голям хит. Днес във всеки дом има изкуствено дръвче. Според историческите данни - първото изкуствено коледно дръвче в Германия е било направено от боядисани пера на гъска. Друг символ, за който едва ли се замисляме, но присъства в домовете и офисите ни, е растението коледна звезда. Родината на цветето “Коледна звезда” е Мексико. Култивирано е от ацтеките, които са наричали растението “цвете, което повяхва”. За ацтеките яркият червен цвят на цветето символизирал чистота, освен това го ползвали като лекарство да потушават треска. Противно на вярванията, Коледната звезда не е отровна.
И докато у нас е прието на Бъдни вечер в огнището да гори бъдник, който -  заедно със своите въглени, е символ на здраве, плодородие и късмет, то в Боливия на Бъдни вечер празнуват Misa del Gallo. Вечер изнасят петли, като символ на вярването, че петелът е първото животно, известило раждането на Христос. В Германия Heiligabend, или Бъдни вечер, се счита за магическо време, когато човек с чисто сърце може да чуе как животните си говорят. Британците пък носят хартиени корони, докато ядат коледната вечеря.
Какво е Коледа без Добрия старец, елените и неговата спътница.
Богът на викингите Один е предшественик на модерния Дядо Коледа. Според митовете, Один язди своя летящ кон, който има осем крака, и през зимата раздава подаръци и наказания, а децата пълнят чорапите и ботушите си с лакомства за коня. Според данните на UNICEF, в света има около 2 милиарда деца на възраст под 18 години. Ако има средно по 2.5 деца на домакинство, Дядо Коледа ще трябва да направи около 800 милиона посещения на Бъдни вечер и да пропътува  около 350 милиона км.
Дядо Коледа има 2 адреса - Единбург и Северния полюс. Писма, адресирани до “Страната на играчките” или “Снежната страна”, отиват в Единбург, но писма, адресирани до “Северния полюс”, трябва да бъдат изпратени там, защото наистина съществува такова място. В Русия, в началото на 20 в. подаръците на децата започнал да носи руският аналог на Дядо Коледа - Дядо Мраз. Сред любопитните факти е и този, че Снежанка се появява за първи път като спътница и внучка на Дядо Мраз през 1937 г. в Съветския съюз, тя е руски приказен герой. Повечето от елените на Дядо Коледа имат мъжки имена. Всъщност, вероятно елените, които дърпат шейната, не са мъжки, тъй като мъжките си сменят рогата около Коледа.
Но какво значение има това, когато все пак магията съществува и ни кара да се чувстваме щастливи и връща надеждите ни. Нека тази година всеки намери под коледното дръвче своето парченце надежда и то да бъде неговата звезда през следващата Нова година. Светли празници, читатели!
НДТ по материали от интернет


 


Сходни връзки

СНЕЖАНКА Е ПОМОЩНИЦА НА ДЯДО МРАЗ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди