изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 22:09 EEST
МАЛКИ ФЕИ ОТ ДОБРИЧ ОЧАРОВАТ С МАГИЯТА НА КЛАСИЧЕСКИЯ БАЛЕТ    
КоледаТе са 13 прекрасни малки феи, които с ефирното си присъствие на сцената омагьосват и - като с вълшебна пръчица, разказват красиви приказни истории. Те са възпитаничките на студиото по класически балет към Арт център „Палитра” с ръководител Светла Илиева. Те са 13 малки балерини, които, качвайки се на сцената, забравят за трудностите, стотиците часове репетиции и много труд, а се потапят в приказката на класическия балет, за да въведат и нас – зрителите.



„Благодаря на ръководителя на Арт-център „Палитра”, към който студиото е вече пета година, Иван Иванов, за това, че ме подкрепи в началото, че ми повярва и продължава да ми помага” - сподели Светла Илиева.
Класическият балет е най-грациозният и красив танц. Развива музикалност, координация, танцова култура, правилна стойка, хармонично развита мускулатура. Възпитава у децата дисциплина, трудолюбие и самочувствие - както на сцената, така и в живота.
Балетното обучение допринася за цялостното развитие на децата, а в частност - за тяхното физическо и психическо укрепване, формиране на личностни качества, поставяйки надеждна основа за бъдещи творчески постижения, споделя Светла Илиева.
Изящните движения в класическия балет, добрият екзерсис и цялата феерия, скрита в костюми и музиката, формират не само правилна стойка, но и едно специално отношение на децата към красотата.



Малките балерини са на възраст между 4 и 11 години. Три от тях танцуват от създаването на школата преди шест години. Има и момиченца, които съвсем отскоро да се включили във формацията и изживяват първите трепети на сцената.
Обучението на децата в балетната зала започва с изграждането на поза, стойка на тялото, усвояване на свободни движения. След това се преминава към по-сложни движения – сисони, асамблета, гранд батман жете, арабески, атитюди. Необходимостта от запомняне на поредица от стъпки изключително много тренира паметта и помага впоследствие в различни други дейности, включително и в училище, споделя Светла Илиева.  След няколко години полагане на много труд и усилия от децата, те вече танцуват и на палци.



Когато публиката се наслаждава на двуминутния ефирен танц, не си дава сметка колко стотици часове репетиции, трудни упражнения, болка и дори сълзи стоят зад него. Защото малките балерини, облечени с красивите бели воалени рокли или прекрасни пачки, с прибрани коси, с изящните си движения и качени на палци, с лекота се носят на сцената и рисуват с танц своята приказка.
Усвоили основите на класическия балет, децата могат с лекота да танцуват всичко друго – характерни, класически и модерни танци.  Важното е да усвоят основите на танца. Всичко друго е труд, смята Светла Илиева. Затова и понякога на начинаещите им е скучно да повтарят едно и също движение десетки и стотици пъти на станката. Но, който преодолее това, продължава с желание и любов да се занимава с класически балет. Затова тя се обръща към родителите с послание - да не оставят децата да се откажат при първата трудност, а да настояват да влагат повече усърдие и характер. Защото, в класическия балет всичко се постига с много труд. Балетът не се учи с поклащане на глава и разбиране, а с много повторение, споделя тя.
Сега Светла Илиева се посвещава на нов проект – спектакъл, който да съчетава изработените вече танци с нови и в различни стилове, които да дадат нова възможност за изява на децата.
Тази година възпитаничките на Светла Илиева са носители на първи места от международните фестивали „Приятели на България” и „Светът в детските длани”, победители са в зоналния кръг на фестивала на руската поезия, песен и танц “Пусть всегда будет солнце”. Но, най-важно за малките балерини и техния преподавател са аплодисментите на публиката. НДТ


 


Сходни връзки

МАЛКИ ФЕИ ОТ ДОБРИЧ ОЧАРОВАТ С МАГИЯТА НА КЛАСИЧЕСКИЯ БАЛЕТ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди