изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 23:02 EEST
МОНТИРАТ СТОМАНЕНИ КОЗИРКИ ЗА ОБЕЗОПАСЯВАНЕ НА БЛОК "СВОБОДА"    
НовиниВременни стоманени козирки, които да защитават от падащи предмети преминаващите в близост до блок „Свобода” пешеходци, ще решат на първо време проблема с опасните балкони на сградата. Това става ясно от писмо на кмета на Добрич Йордан Йорданов до собствениците на апартаменти в блока.



Той ги информира за предприетите до момента от общинската администрация действия за решаване на проблема с лошото състояние и рушащата се фасада на блока.
Блок „Свобода” в центъра на Добрич е с над 70 апартамента. Той е строен през 60-те години на миналия век. Опасните му балкони са на южната му фасада, където на партерния етаж има магазини и банков клон. След земетресение жилищният блок е укрепван три пъти през годините. Деформацията на конзолните елементи на терасите е около осем пъти по-голяма от допустимото, посочва в становище регионалната колегия на Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране след оглед на част от балконите. Експертите предупреждават, че откъсването дори на отделни елементи от терасите е опасно за пешеходците и при повреди на по-големи участъци може да се стигне до верижна авария.
Ръководството на общината е провело среща с инж. Янко Радев – зам.-председател на Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране. Решено е Камарата на инженерите да изработи и представи  на общината детайл за изработка на временните стоманени козирки. Общинската администрация ще издаде предписание към собствениците от сградата да ги изработят и монтират пред  южната фасада. Камарата ще извърши пълно конструктивно обследване на цялата сграда, като докладът бъде предоставен на собствениците и на Общината.
Предвижда се още общинската администрация да се обърне камарите на архитектите в България и на инженерите за общи действия по проектирането на бъдещите строително-монтажни работи по сградата, включващи проект за изрязване и премахване на конзолни балкони по южната фасада и проект за нов облик на сградата, който трябва да включва изграждане на нова конструкция на балкони и общо обновяване на фасадите на блока. При това да се уточни преференциална цена за проектирането.
Общината ще съдейства с организиране на срещи на собствениците, издирване на собственици, с които съседите не могат да осъществят контакт, решения по отстъпено право на строеж, одобрения на проекти и издаване на разрешения за строеж, разработване на проекти за кандидатстване пред финансиращи органи и програми. НДТ
 


Сходни връзки

МОНТИРАТ СТОМАНЕНИ КОЗИРКИ ЗА ОБЕЗОПАСЯВАНЕ НА БЛОК "СВОБОДА" | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.40 секунди