изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 21:27 EEST
„Майките в Добрич” спасяват с храни приюта за бездомни мъже    
ОбществоЧленове на фейсбук групата „Майките в Добрич” са се обединили около идеята да помогнат на живеещите в приюта за бездомни мъже към фондация „Ръка за помощ”  да изкарат по-леко зимата. Те ще се съберат в сряда от 15 часа пред хипермаркет „Кауфланд”, за да напазаруват, всеки, според възможностите си, за нуждите на приюта. Всяка помощ е добре дошла, заявяват инициаторите.

В приюта, където спасение от студа намират шестима бездомни мъже, имат нужда от различни хранителни продукти. Сред  най-желаните е месото, защото възможностите на екипа на приюта, който се издържа само от дарения, е месни ястия да има най-много веднъж седмично. За последно са готвили мусака, като за двукратно ядене на шестимата мъже е използван половин килограм кайма от оскъдните запаси.
„Момчетата нямат претенции за месото. Ще сме доволни също, ако получим кайма и колбаси”, сподели пред Topnovini.bg ръководителят на Центъра за временно настаняване Александър Иванов.
Това, което е лукс за тях и присъства по-рядко в менюто им, дори и от месото, са десертите. „За последен път им правих печена тиква със захар преди два месеца и половина”, добави още Александър. Имат нужда и от хранителни продукти, които са подходящи за приготвяне на закуска – сирене, мляко, кашкавал, пастет и т.н.
Мъжете в приюта имат голяма нужда от обувки. Двама от тях носят номер 42, а другите са с номера 40, 41, 44 и 45.
Имало е опасност точно в дните, когато ни връхлита арктическа зима, приютът да остане без дърва за отопление. Съвсем навременна се оказала помощта от добричлия, на име Петър, който доставил 3 куб. м дърва, а от Община Добрич са осигурили още 3 тона. „Преди да получим тази помощ, ни бяха останали дърва само за 5-6 дни и не знаехме как ще се справим при тези минусови температури”, сподели Иванов.
Капацитетът на приюта е зает напълно. Последно в него бе настанен възрастен мъж от Тервелско, чиито крака бяха застрашени от ампутиране, но с намесата на екипа на приюта са спасени. Макар да са го търсили различни институции за настаняване на нови хора, няма такава възможност, защото няма къде да бъдат изпратени мъжете, които сега са в приюта, сподели Иванов.
Центърът е изграден от фондация „Ръка за помощ” в предоставена от Общината къща. Финансирането му не е по проект или от друг източник, а само от дарения. Затова, всеки, който има желание да помогне, е добре дошъл. Той може да се свърже и с фондацията на тел. 058 592 212 или да отиде направо в Центъра за временно настаняване по ул. „Шипка” 5а /недалеч от Езикова гимназия/.


 


Сходни връзки

„Майките в Добрич” спасяват с храни приюта за бездомни мъже | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди