изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 00:06 EEST
Куцкова: Незаконно е да се иска оставката на ВСС    
Новини Съдия Нели Куцкова смята, че призивът на управляващите партии ВСС да се разпусне противоречи на Конституцията. Такова мнение изрази тя в предаването „Здравей, България” по Нова ТВ. „Този призив противоречи на разделението на властите. През декември се приеха промените в Конституцията и там е записано, че настоящият ВСС продължава да работи, докато му изтече мандатът”, заяви съдия Куцкова. Според нея този призив е „ паническа маневра за отклоняване на вниманието”.

„В доклада на ЕК има много критики по въпросите с ВСС, но има и критики към законодателната и изпълнителната власт. За пръв път срещам да се позовават на практиката на Европейския съд по правата на човека, като цитират 45 дела, по които България е осъдена заради неефективно разследване”, заяви съдията.

Според председателя на Етичната комисия на ВСС Ясен Тодоров пък е учудващо включването в доклада на случая със съдийските Янева и Ченалова.

„Когато европейските експерти се срещнаха с членовете на ВСС, никой от тях не попита за този случай”, заяви Тодоров. „Много ми е интересно откъде европейските експерти направиха тези изводи в доклада си, кой им подаде тази информация?”.

Тодоров се присъедини към мнението на Нели Куцкова, че призивът на управляващите към ВСС е противоконституционен.

„Учудващо е, че преди един месец законодателния орган приема промени в Конституцията, създава преходни разпоредби, с които урежда съдбата на ВСС, разписва точни времеви стъпки за разделянето на съвета, а след един месец излиза с призив тези норми да не бъдат спазвани”, заяви Тодоров.

Целия разговор гледайте във видеото!

ГЕРБ поиска разпускането на ВСС на извънредна пресконференция в сградата на НС снощи. В отделно изказване Реформаторския блок подкрепи това искане. Друг от членовете на управляващата коалиция – Патриотичният фронт обаче отказа да подкрепи искането.

От десетина дни България е разтърсена от скандал, в центъра на който е Висшият съдебен съвет. Той започна на 14 януари 2016 г., след като премиерът Бойко Борисов неочаквано се появи на заседание на ВСС. Причината беше, че малко преди това Лозан Панов показа пред журналисти съдържанието на СМС, изпратен до премиера. Текстът на СМС беше: „Лозан Панов отново предложи да ви викаме във ВСС по записите за двете каки! Не го приехме”.

От него става ясно, че един от членовете на ВСС е уведомил Борисов за случващото се на заседанието на ВСС. На него трябваше да бъде обсъден т.нар. казус „Яневагейт“ - разговор между съдийките Янева и Ченалова, в който е намесено и името на Борисов. Пред ВСС Борисов заяви: „Вие ме атакувате политически сега. Дойдох, за да ви обясня, че нямам общо със случая "Яневагейт". Вие ме вкарвате пак тук за незаконен запис. Първото, което е, трябва да попитате законно ли е, или не“.

Ситуацията във ВСС се задълбочи миналата седмица, когато на 20 януари бе поискана смяната на досегашния представляващ съвета Соня Найденова с Димитър Узунов. Последният беше избран с 13 гласа.


 


Сходни връзки

Куцкова: Незаконно е да се иска оставката на ВСС | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.21 секунди