изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2020-07-04 @ 18:40 EEST
ГАЛЕРИЯТА ПРЕДСТАВЯ ИЗЛОЖБА "ФРАГМЕНТИ ОТ ИСТОРИЯТА НА БЪЛГАРИЯ"    
Култура "Фрагменти от историята на България" се нарича изложбата, която посетителите могат да видят от днес в зала №5 на Художествената  галерия в Добрич. 22 творби - десет живописни платна и дванадесет графики от фонда на галерията, разказват за знакови събития от историята на Добруджа и България.

Акцент е поставен върху творбите, пресъздаващ селските вълнения от началото на 20 век, обхванали цялата страна и завършили с бунта на селяните при Дуранкулак. Трагичните събития от 1900 г. са вдъхновили живописци и графици – темата е развита в монументалната картина на Стоян Сотиров, на Добри Добрев, както и в графиките на Петър Чуклев, Галилей Симеонов, Спиридон Борисов, Георги Савов и др.
„Основателите – ден първи” на Галилей Симеонов - графика в един по-необичаен формат, ни отвежда към епичното начало на българската държава, а композицията „Велики Преслав” на Янко Атанасов препраща към епохата на Златния век на книжовността по времето на Симеон І.
В изложбата могат да се видят творбите на Юлий Минчев – „1876”, на Георги Трифонов – „Пътищата на Войната”, „Преселници” на Калина Тасева и др. Героичните събития от 1916 г. е отразил Борис Денев, който като военен художник, изпратен на добруджанския фронт, рисува моменти от войнишкия живот – в „Боят при село Арабаджии” - рисунка, и картината „Ропотът на конете против войната”. За първи път е експонирана голямата композиция на Димитър Войнов „Хора против” – групов портрет на избитите български интелектуалци в периода 1923–1925 г. Сред тях са Иван Багрянов, Тодор Страшимиров, Елена Гичева, Христо Ясенов, Йосиф Хербст, Гео Милев. Силен пластичен и композиционен център е апликираният чувал, превързан с дебели въжета за масивната груба дървена рамка, от процепа на който, като че ли ни гледа окото на поета.
„Фрагменти от историята на България” е първа част от изложбата с образователен характер на историческа тема. В края на февруари в зала № 2 ще бъдат подредени портрети на личности от българската история, по повод националния празник - Трети март.
Изложбата е полезна и интересна за ученици и преподаватели както по изобразително изкуство, така и по история и ще продължи до 18 март. За повече информация: 058602091; Недко Недков и Пенка Димитрова - главни уредници. НДТ


 


Сходни връзки

ГАЛЕРИЯТА ПРЕДСТАВЯ ИЗЛОЖБА "ФРАГМЕНТИ ОТ ИСТОРИЯТА НА БЪЛГАРИЯ" | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2020 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди