изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 23:14 EEST
6 ДЕЦА ОТ СЕМЕЙНИТЕ ЦЕНТРОВЕ - В БОЛНИЦА С ВИРУСНИ УСЛОЖНЕНИЯ    
ЗдравеШест деца от Центровете за настаняване от семеен тип в Добрич са с усложнения от Остри респираторни заболявания и са настанени в Детско отделение на Многопрофилната болница за активно лечение, съобщи за НДТ началникът му д-р Йовчо Йовев. Те са с пневмонии и дихателна недостатъчност. Две от децата са в критично състояние и с реална опасност за живота. Шестте деца са приети в отделението от началото на седмицата. От болницата са изпратени материали до Националната референтна лаборатория, резултатите ще покажат дали става дума за грип. Според д-р Йовев, усложненията при тези пациенти са много сериозни заради тежкото им неврологично състояние.

Става въпрос за въздушно-капкова инфекция и, както във всяко едно семейство, така и в случая е станало заразяването, обясни заместник-кметът по Хуманитарни дейности д-р Емилия Баева. Лице от персонала по време на нощно дежурство развива симптомите на заболяването, след което са се разболели и децата.  Две от тях са в критично състояние. Още при постъпването им в отделението за тях е имало по-лоши прогнози. Макар да има леко стабилизиране на   състоянието им, все още не могат да се дават прогнози  за изхода от заболяването, каза д-р Баева. Тя увери, че са обединени усилията на екипа на отделението, на ръководството на болницата и на Общината. Осигурени са и 12 ампули Имуновинин, за да може да се унищожи инфекцията и да се стимулира организмът. Осигурени са и двама детегледачи – служители на центъра, които да се грижат за децата в отделението и  да са в помощ на персонала му. Мнението на медиците е, че те оказват много адекватна грижа, посочи още зам.-кметът.
Тя съобщи, че е извършена проверка от Регионалната здравна инспекция. Няма издадени предписания, тъй като заболяването не се дължи на лоша или некачествена грижа, а се случва така, както може да се случи и във всяко семейство.   
За това са спомогнали много отслабената имунна система на децата, многото медикаменти, които им се прилагат, както и доскорошния им начин на хранене, тъй като преди да бъдат настанени в центровете в Добрич тези деца са били в дома в с. Крушари и голяма част от тях са се хранели със сонда. След настаняването им в ЦНСТ вече няма нито едно, което да се храни със сонда, много от тях са наддали, по-спокойни са, обясни д-р Баева.  Тя добави, че не се налага центровете да бъдат поставени под карантина, тъй като там външни хора не влизат.
Всички заболели деца са от едната от общо четирите къщички или центрове за настаняване от семеен тип. Там живеят общо 12 деца.
"Опълченците на Шипка" - така описа ситуацията в Детско отделение д-р Йовчо Йовев. По думите му, едни пациенти се изписват, но веднага се приемат други. Отделението е с 25 легла, които са на 150 процента, а и повече запълнени, каза началникът му. За да могат да приемат всички болни поставят допълнителни легла в стаите. Д-р Йовев съобщи, че от всички болни деца само две-три са с бъбречни проблеми, всички други са с усложнения от ОРЗ.
Към момента в Добричка област има само един потвърден случай на AH1N1, популярен като свински грип, каза директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Светла Ангелова. Според нея, мъжът е вече в добро състояние. НДТ

 


Сходни връзки

6 ДЕЦА ОТ СЕМЕЙНИТЕ ЦЕНТРОВЕ - В БОЛНИЦА С ВИРУСНИ УСЛОЖНЕНИЯ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.12 секунди