изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 10:12 EEST
ИМКА ДОБРИЧ УЧИ ДЕЦАТА НА ТОЛЕРАНТНОСТ ЧРЕЗ МУЗИКА    
ОбразованиеИМКА Добрич стартира иновативен двугодишен проект „Музикотерапия за добри деца”, който предлага начини за социално включване на деца в риск и третира проблема на нарастваща агресия в училище от най-ранна детска възраст. Проектът се основава на комбинация от музикални и артистични подходи и заимства елементи от световно известната и утвърдена методология на композитора Карл Орф „Шулверк”.

Проектът на ИМКА Добрич обхваща 50 деца от началните и предучилищни класове, които ще бъдат подбрани от екипа на организацията. Децата ще имат достъп до професионални музиканти, артисти, психолози и ще експериментират музикални и арт-подходи за себеизразяване. Цели се превенция на нарастващото насилие в училище от ранна детска възраст. Проектът е финансиран от фондация „Работилница за граждански инициативи”, по програма „Програма за детско и младежко развитие, основаващо се на подход, при който се отчитат и надграждат силните страни на детето”, с финансовата подкрепа на фондация „ОУК”.   „Музикотерапия за добри деца” си поставя за цел да възпитава подрастващото поколение в добри граждани и да развива техните личностни умения. Подходът предлага индивидуална и групова работа. Цели да стимулира толерантност и се основава на активното участие на децата и включва подкрепата на обкръжаващата ги среда – родители, учители, приятели.
„Радваме се, че ще можем дългосрочно да работим с децата. Все по-чести стават случаите на проява на агресия сред деца и ако не вземем мерки от рано, от това ще пати цялото ни общество. Много от децата са оставени на грижите на баби и дядовци, тъй като родителите са на работа или са в чужбина. Ставаме свидетели на нарастващ брой деца, застрашени от рисково поведение. Малко е застъпено гражданското образование в училище, особено в началните курсове. Днешните деца все повече робуват на материалното и се отдалечават от моралните и етични ценности на обществото. Всичко това ни мотивира да развием методология от артистични и музикални подходи, основаващи се на силните страни на детето, които да насочат енергията им в позитивни и градивни дейности, които да стимулират работа в екип и емпатия”, споделя председателят на ИМКА Добрич и координатор на проекта.
Проектът включва креативни методи на работа чрез музика и музикални инструменти, достъпни за децата, рисуване, театър и приложни изкуства. Разчита се на активното участие на децата, а и на родителите. Всяко дете е уникално и подходът ще развива артистичните и музикални умения, чрез които детето най-добре изразява чувствата си. Проектът „Музикотерапия за добри деца” дава ясни подходи как да се акумулира детския талант и енергия и се развие в положителна посока по забавен начин и професионална подкрепа. Той, също така, предлага интересни начини да се включат различни заинтересовани страни, като учители, родители, местна общност в създаването на здравословна и защитена среда за детско развитие. НДТ


 


Сходни връзки

ИМКА ДОБРИЧ УЧИ ДЕЦАТА НА ТОЛЕРАНТНОСТ ЧРЕЗ МУЗИКА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди