изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 02:56 EEST
Ядрен апокалипсис надвиснал над Ню Йорк    
По света Георги Котев е работил 17 години като ядрен специалист в АЕЦ Козлодуй, той първи разкрива далаверите в ядрената централа и говори за нарушенията там от 7-8 години. Негови разследвания са огласявани от известни журналисти и сайтове като най-популярната българска медия в САЩ - сайта Еврочикаго.  В днешната публикация в блога си той алармира за проблеми в ядрена централа, базирана на 60 км. от Ню Йорк. Вижте текста от блога му "Ядрена престъпност"  без редакторска намеса.

Преди точно ПЕТ дни ви разказах за това как "Ню Йорк пак е под радиоационна заплаха". Днес нещата изглеждат неизмеримо много по-страшни. Повод за разкриване на рисковата ситуация стана публикация на световната агенция Ройтерс от преди ДВА дни:

Entergy N.Y. Indian Point nuclear plant relicensing

"Компанията Ентърджи ще лицензира отново Ню Йорк-ската АЕЦ "Индиан пойнт""

След това Ройтерс описва на дълго и на широко, какво и как трябва да се направи, и какво и как се е случвало във и около въпросната АЕЦ, която е разположена на 40 мили (60 километра) северно от най-гъсто населеният град в САЩ. Но едно нещо агенцията е пропуснала да спомене! Една малка подробност!!! Щом компанията оператор на АЕЦ-а ще кандидатства за нов лиценз, кога, аджеба, ще изтече старият? КОГА? Кога? Ройтерс мълчи. Явно, за да не паникьосва Ню Йорк-чани?

И този е с изтекъл лиценз, преди 62 денонощия, което по никакъв начин не ме прави по-спокоен. На практика и двата блока трябва да са спрени и ако искат пак да заработят да правят каквото е необходимо, за да си получат проклетите лицензии. На практика този играч от американската ядрена мафия се държи като нагъл шофьор, който управлява мощен автомобил, без да е минал технически преглед, а водачът няма книжка.

Тогава аз реших да навестя моите "стари приятели" от от американския ядрен регулатор (US Nuclear Regulatory Commission - US NRC). Там те си имат пълен списък на всички действащи ядрено-енергийни блока, барабар с историята на лицензиите им и кратки технически характеристики (ТУК). Съвсем спокоен аз намерих Indian Point 2 и Indian Point 3 . Няма №1, защото този блок е бил затворен. И какво видях там? Какво? КАКВО?

Лицензът за експлоатация на блок №2 е изтекъл на 28-ми септември 2013-та г., което към двешна дата прави точно 868 денонощия !!! А блокът продължава да си работи и даже, от време на време, "издишва" малко радиация.

С разтуптяно сърце отивам да видя, какво става с блок №3?

http://www.bnews.bg

 


Сходни връзки

Ядрен апокалипсис надвиснал над Ню Йорк | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди