изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 13:45 EEST
ОБИЧАИ И НРАВИ ОТ МИНАЛОТО    
ОбществоНарод, който не тачи своите обичаи и традиции, е обречен. Идеята на Магда Минчева и Денка Атанасова да ни върнат в миналото, пресъздавайки „вътрешна седянка“, вече е реалност. За реализирането й пенсионерски клуб „Димят“  заслужава уважение и похвала. Така на 11 февруари в клуб „Димят“ бе изпълнено решение на централния съвет на Съюза на пенсионерите 2004, по места да се пресъздават народните обичаи, за да могат всички да се запознават с тях.

„Външна седянка“ се провежда на открито на селския мегдан. Ергените изкопават дупки, които измазват с гъста жълта глина. Носят сухи дърва, които запалват, когато всички  се съберат. И запяват „Мене ме мама не дава на седянка да ходя“. Извиват кръшни хора до полунощ.
При изпълнението на „Вътрешна седянка“  в ролята на младата стопанка влиза Йорданка Караделиева. Тя поканва най-близките приятелки и роднински момчета. До всяка мома сяда любимия момък, който с каквото може, помага. Спорят за бъдещите планове, пренавиват прежда на мотовилка, бродират на гергеф, плетат терлици. Майката Елена Манолова, заедно с бабата Петра Димитрова, пременени в национални носии, имат грижата да подредят софрата и да сложат сушени плодове, ошаф, пуканки, варена царевица, курабийки от петмез, орехи и други лакомства. Поканват младите на софрата да се почерпят. После отиват в одаята и през прозорчето зорко наблюдават влюбените. На следващия ден на раздумка с комшийките обсъждат ще има ли годеж. Веселието и закачките продължават до зори.
На раздяла домакинята съобщава чий ред е да организира седянката.
На изпроводяк всички запяват „Седянка е на раздяла“. Марин Драгнев – председател на Областния съвет на Съюза на пенсионерите 2004 г., благодари на участниците за успешното представяне на българския обичай.
М. Минчева
Д. Атанасова

 


Сходни връзки

ОБИЧАИ И НРАВИ ОТ МИНАЛОТО | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди