изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 17:09 EEST
ВИКТОРИНА В ПАМЕТ НА ЛЕВСКИ СЕ ПРОВЕДЕ В РБ "ДОРА ГАБЕ"    
ОбразованиеПо повод 143 години от обесването на Васил Левски в регионална библиотека „Дора Габе” се проведе викторина с ученици от СОУ „Д. Талев” с организатор преподавателката Румяна Георгиева. Участниците бяха по трима от VI а и VI б клас, разделени на два отбора. Жури в състав преподавателите Мариана Узунова, председател и Румяна Георгиева оценяваха участниците. Слово за най-свидния син на България произнесе Румяна Георгиева.

Първият кръг включваше въпроси за семейната среда на Васил Левски, участието му в Легията на Раковски, Вътрешната революционна организация, създадена и ръководена от Дякона, знаменосец в Балкана, история на залавянето на Апостола и неговото уникалното документално наследство. Вторият кръг даде възможност на шестокласниците да отговарят на въпроси за заветите на Левски към потомците, съхранените вещи на Апостола, Къкринското ханче - важна част от историята на България, за дейността на Левски в Добруджа, образът на революционера в художествената литература и изобразително изкуство. Мултимедийна презентация, подготвена от учениците, допълни отговорите.



Двата отбора се представиха равностойно и получиха равен брой точки. Много знания за живота и святото дело на Васил Левски демонстрираха възпитаниците на СОУ „Димитър Талев”, за което получиха и заслужени аплодисменти от публиката. Председателят на журито Мариана Узунова поздрави учениците за показаните знания, с увереността, че всеки един от тях се чувства горд, че е сънародник на Левски и изрази надежда, че викторината ще провокира децата да търсят и четат художествените произведения, посветени на Апостола на българската свобода.
Гостите на библиотеката разгледаха библиотечна витрина, посветена на годишнината и се запознаха в краеведски документи, представящи Левски в Добруджа. НДТ


 


Сходни връзки

ВИКТОРИНА В ПАМЕТ НА ЛЕВСКИ СЕ ПРОВЕДЕ В РБ "ДОРА ГАБЕ" | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 2.10 секунди