изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 08:47 EEST
ОБЩИНАТА ПРОУЧВА ВЪЗМОЖНОСТИТЕ ЗА ПРОМЯНА НА СТАТУТА НА „СТАРИЯТ ДОБРИЧ”    
Новини Възможностите за промяна на статута на „Старият Добрич“ проучва Община Добрич, съобщи зам.-кметът д-р Емилия Баева.  Към момента комплексът няма статут – не е нито музей на открито, нито на етнографски комплекс.

Това е резултат на включването на „Старият Добрич” през 2001 г. в структурата на Историческия музей. Сега той не е юридическо лице.
„В периода, когато започва да се оформя този комплекс, се взема решение, че желанието на хората е дюкяните да бъдат взети на концесия. Сега те са само концесионери и няма кой да ги управлява. Те искат Общината да го прави, но това няма как да стане, защото тя е предоставила дюкяните на концесия. В същото време територията, алеите са на Общината”, обясни д-р Баева.
В началото на мандата д-р Баева е участвала в среща, заедно с почти всички концесионери. „Те имаха забележки, желания, виждания, около които се опитваме да се обединим. Истината е, че, според тях, дейността в комплекса започва да запада. Някои от дюкяните са затворени и не се намират майстори, които да продължат тази  традиция в занаятите”, обясни д-р Баева. Тя добави, че Общината ще търси възможност нещо, което съществува и всички го знаят като етнографски комплекс „Старият Добрич“, да бъде оптимизирано, за да стане по-ефективно.
При изясняване на въпроса за статута, трябва да се търси и възможност да увеличи притокът на туристи. Има вариант да се наложи такса вход, но това би означавало комплексът да се огради. Проблемът е, че там има аптека и други дейности, достъпът до които по този начин би бил затруднен.
„Ние ще направим постъпки в Министерството на културата, за да разберем какви са възможностите и какво ни предлага новият закон. За да можем в тази насока, отново обсъждайки с концесионерите, да вземем най-правилното решение. Т.е. дали ще променим отново статута, зависи от желанието на хората”, каза още д-р Баева.
Тя увери, че решението ще бъде взето в рамките на широк дебат и, най-вече, с участието на наемателите на дюкяните.
„Трябва да направим така, че да стане интересно, да се показват занаяти”, посочи зам.-кметът.
Тя е поискала от концесионерите да направят предложения, които да бъдат обсъдени. НДТ
 


Сходни връзки

ОБЩИНАТА ПРОУЧВА ВЪЗМОЖНОСТИТЕ ЗА ПРОМЯНА НА СТАТУТА НА „СТАРИЯТ ДОБРИЧ” | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 1.48 секунди