изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-05-10 @ 17:58 EEST
Reuters: Премиерът на Словакия призна, че ще бъде трудно да състави правителство    
По света Братислава. Словашкият премиер Роберт Фицо ще се опита да сформира ново правителство, но това няма да е лесно и ще отнеме време, предаде Reuters. Управляващата партия „СМЕР-СД“, според предварителните резултати, спечели 29,3% от гласовете в провелите се в събота парламентарни избори. Същевременно социалдемократите, не успяха да повторят огромния си успех от 2012 г., когато те получиха 44,4%.


Партията на премиера на Словакия Роберт Фицо победи на парламентарните избори в събота с 27,30% от гласовете, което обаче не е достатъчно за получаване на парламентарно мнозинство.
Това сочат екзитполовете, а окончателните резултати се очакват в неделя по обяд.
Според екзитпол на частната телевизия Markiza социалдемократическата и антимигрантска партия на премиера „Смер-СД“ излиза начело, следвана от либералите с 13,30% и консерваторите „Обикновени хора и независими личности“ с 11,2%.
Словашката национална партия е събрала 8% от гласовете, а унгарската етническа партия „Мост-Хид“ – 7%. Изненадващо националистическата партия „Наша Словакия“ е спечелила подкрепата на 6.8% от избирателите. Резултатът на центристката партия „Мрежа“ е 6.7%, на дясната „Родина“ – 5.9%, а „Християндемократичното движение“ е спечелило доверието на 5% от гласоподавателите.
Това означава, че в 151-местния парламент „СМЕР-СД“ ще има 45 депутати, Свобода и солидарност - 22, "Обикновени хора и независими личности" ще разполага с 18 гласа, Словашката национална партия - с 13, Мост Хид ще има 12 парламентаристи, а Наша Словакия - 11. Партията Мрежа може да разчита на 11 мандата, Родина - на 10, а християндемократите имат шанс за 9 места.
Вотът протече при висока избирателна активност, а право на вот имаха около 4,4 млн. граждани на централноевропейската държава.
www.focus-news.ne
 


Сходни връзки

Reuters: Премиерът на Словакия призна, че ще бъде трудно да състави правителство | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди