изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 16:22 EEST
МАРИЯ ШАРАПОВА Е ДАЛА ПОЛОЖИТЕЛНА ДОПИНГ ПРОБА    
СпортБившата №1 в света и носителка на 5 титли от "Големия шлем" Мария Шарапова даде извънредна пресконференция в Лос Анджелис, на която обяви важна новина. Повечето очаквания бяха, че 28-годишната рускиня ще оповести, че слага край на професионалната си кариера в тениса, но Шарапова изненада неприятно своите фенове с друго съобщение. Руската тенис суперзвезда обяви, че е получила писмо от ITF (Международната тенис федерация), с което е била уведомена, че е дала положителна допинг проба по време на Откритото първенство на Австралия.

Шарапова обясни, че от години взема лекарство, което до началото на тази година не е било включено в списъка със забранените за използване вещества. От 1 януари 2016 година обаче то е било вписано в тази листа, но Шарапова е пропуснала да забележи това. Все още не е ясно какво наказание ще получи тенисистката и какво ще стане с кариерата й оттук нататък, но Шарапова подчерта, че на този етап няма намерение да се оттегля от професионалния тенис.
Забранената субстанция, която е била намерена в допинг теста на Шарапова, се казва мелдоний (известна още като милдронат). Тя го е вземала по здравословни причини от 2006 година насам. От изявлението на Шарапова става ясно, че тя е вземала лекарството, тъй като често е боледувала и поради магнезиев дефицит в организма.
"Провалих се на допинг теста и поемам пълната отговорност за това", сподели Шарапова, уточнявайки, че не е наясно какво ще е нейното наказание. "Вземах това лекарство през последните 10 години, но от 1 януари то стана забранено вещество, което аз не знаех", продължи тенисистката.
"На 22 декември получих писмо от WADA (Световната анти-допингова агенция) за промените в списъка със забранените за употреба вещества и вие можете да ги видите, но аз не отворих този линк", обясни бившата възлюбена на най-добрия български тенисист Григор Димитров.
Шарапова се надява на успешно завръщане в професионалния тенис в бъдеще. "Отнасям се към работата си с голяма отговорност. Направих огромна грешка и предадох феновете ми, предадох спорта, който практикувам от 4-годишна възраст и който толкова много обичам", каза още Шарапова и добави: "Зная, че съм изправена пред последствията и не искам кариерата ми да завърши по този начин. Надявам се, че ще ми бъде даден шанс отново да играя тази игра".
По отношение на масовите очаквания, че днес ще обяви края на кариерата си, Шарапова заяви: "Ако се оттеглях, нямаше да го обявя в хотел в предградията на ЛА с такъв грозен паркет".
Шарапова, която към днешна дата е №7 в световната ранглиста, бе измъчвана от контузии в последните години. През 2016 тя имаше проблем с предмищницата на лявата ръка и за последно взе участие на Australian Open през януари, където загуби на 1/4-финалите от световната №1 Серина Уилямс (САЩ). Шарапова, която през април ще навърши 29 години, е участвала в едва три турнира в последните осем месеца. Тя все още не е напълно възстановена от последната си травма и вече бе обявила, че ще пропусне започващия тази седмица силен турнир в Индиън Уелс.
Към този момент Шарапова има 35 титли от WTA на сингъл (плюс 3 титли на двойки). Рускинята е носителка на 5 титли от "Големия шлем". Едва 17-годишна тя печели "Уимбълдън" през 2004 с победа на финала срещу Серина Уилямс. През 2006 Маша триумфира на US Open, а през 2008 става шампионка на Australian Open. Тя оформя своя кариерен "Голям шлем" през 2012 година, когато грабва трофея на "Ролан Гарос". В Париж тя триумфира и още веднъж - през 2014 година. В кариерата си Шарапова има и сребърен олимпийски медал на сингъл от Игрите в Лондон през 2012, а през 2004 печели Шампионата на WTA. Шарапова е бивша лидерка в ранглистата на WTA. Тя стъпва за първи път на върха в световната ранглиста на 22 август 2005 година.


 


Сходни връзки

МАРИЯ ШАРАПОВА Е ДАЛА ПОЛОЖИТЕЛНА ДОПИНГ ПРОБА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди