изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2020-10-01 @ 11:50 EEST
ДОБРИЧ Е СРЕД ОБЛАСТИТЕ С НАЙ-МНОГО СИГНАЛИ ЗА ДЕЦА В РИСК    
Ред и сигурностПрез 2015 г. на Националната телефонна линия за деца са приети 108 852 обаждания – най-високият брой, регистрирани досега от старта на линията през 2009 г. Най-много са подадените сигнали за деца в риск – 649, с 40 % повече от 2014 г., което показва, че линията е все по-разпознавана като място, на което всеки може да потърси помощ или да подаде информация за дете в трудна ситуация.

Сигналите за деца в риск най-често са свързани с различни форми на насилие /физическо, психическо, сексуално/ - обикновено в съчетание, както и за пренебрегване на деца, риск от изоставяне, просия. Често един сигнал е свързан с няколко форми на риск – например нисък родителски капацитет, липса на подход към възпитанието и дисциплината на децата и прибягване към насилие, икономически затруднения.
Освен за насилие, консултации са търсени за проблеми във взаимоотношенията – с връстници, с любими хора, с родители и близки. Темите за междуличностните контакти заемат водещо място в обажданията, тъй като на линията звънят най-вече тийнейджъри.
146 са консултациите с деца от специализираните институции (ДДЛРГ, СПИ, ВУИ). Най-често те са във връзка с конфликти с другите настанени, с възпитатели или психосоциални проблеми като тревожност, притеснения за бъдещето, търсене на идентичност.
Все по-често на телефон 116 111 близки или други пълнолетни лица сигнализират за нарушени права на деца. През годините на съществуване на линията нито едно дете не е съобщило, че е използвано за просия. Според специалистите, в някои случаи на нарушени права децата са в невъзможност да сигнализират сами - твърде малки са, приемат за нормални различни форми на злоупотреба с тях, не разпознават насилието като нарушение на правата им.
Деца и възрастни търсят на тел. 116 111 информация за правата на децата, за услугите и програмите, които могат да използват, за възможностите за правна помощ. По-рядко се провеждат консултации, свързани с училищни проблеми, здраве и сексуалност, зависимост и други проблеми.
Областите, от които са получени най-много сигнали през 2015 г. са София-град, Пловдив, Варна, Бургас, Видин, Враца, Добрич, Сливен, Търговище. Най-малко са от Кърджали, Смолян, Силистра, Кюстендил, Благоевград, Хасково.
За предприемане на мерки към органите по закрила са подадени 236 случая за физическо, 162 – за психическо и 37 – за сексуално насилие. 220 са сигналите за неглижиране, 75 – за отпадане от образователната система, 52 - за изоставяне и 34 – за просия. НДТ
 


Сходни връзки

ДОБРИЧ Е СРЕД ОБЛАСТИТЕ С НАЙ-МНОГО СИГНАЛИ ЗА ДЕЦА В РИСК | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2020 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.10 секунди