изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 01:06 EEST
С КОНЦЕРТ УТРЕ ОТБЕЛЯЗВАМЕ ЮБИЛЕЯ НА ПЕДАГОГА-ХОРЕОГРАФ ВЕЛИЧКА КЪНЧЕВА    
КултураОбщина град Добрич, ПФА и ПФТС „Добруджа“ с главен художествен ръководител Стоян Господинов организират тържествен концерт по повод 80 годишнината на Величка Кънчева утре (събота) от 11.00 часа в Младежки център „Захари Стоянов“.
Започнала като танцьор през далечната 1956 г. в ансамбъл „Добруджа“ под ръководството на Димитър Симеонов-Острото, Величка носи в сърцето си българските ритми и дори възрастта днес не е в състояние да я спре да танцува.

Заради любовта към децата и народните танци  става учител в ОУ „Христо Ботев“ в град Добрич, където нейната идея да създаде състав за народни танци среща гореща подкрепа. С този състав тя печели призови места на прегледи на художествената самодейност и възпитава децата в обич към българския фолклор. (сн.1)
Житейският й път е неразривно свързан с народния танц - ръководи състава в Строителния техникум в града (сн.2) , с който отново обира първите места при всички участия, както и с ръководеният пак от нея ансамбъл на ВРЗ „Хан Аспарух“. Работата с деца, обаче й носи най-голямата радост . Заедно с учителстването в с. Зърнево Величка прави три разнородни състава и въвежда децата в първите стъпки на българския танц  без разлика от етнос, възраст и умения.
Защото за нея съхраняването на българската идентичност  започва от любовта към фолклора.  И тя се предава, когато хванеш ръката на детето и му покажеш магията на танца. Днес, тя с благодарност си спомня за всички, които са я подкрепяли и кани почитателите на народните песни и танци, учениците си и всички съграждани на празника си. НДТ
 


Сходни връзки

С КОНЦЕРТ УТРЕ ОТБЕЛЯЗВАМЕ ЮБИЛЕЯ НА ПЕДАГОГА-ХОРЕОГРАФ ВЕЛИЧКА КЪНЧЕВА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди